Paralizovani čovek prohodao zahvaljujući elektrodama

Izvor: Blic, 24.Maj.2011, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paralizovani čovek prohodao zahvaljujući elektrodama

SALEM - Amerikanac Rob Samers iz Oregona, koji je paralizovan od grudi nadole nakon što ga je udario automobil, sada može da stoji i hoda zahvaljujući električnim stimulacijama njegove kičme. On kaže da je stajati na svojim nogama neverovatan osećaj.

Samers može da voljno pomera svoje prste na nogama, kukove, kolena i članke, takođe hoda na traci za trčanje, iako uz podršku, preneo je BBC. Međutim, britanski stručnjaci kažu da ovo nije lek.

Samers je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << košarkaš, ali je 2006. godine povređen u udesu. Ostao je paralizovan, nakon čega su lekari implantirali 16 elektroda u njegovu kičmu. Samers je trenirao svakog dana, pokušavajući da stoji, hoda i pomera svoje noge, dok su se električni impulsi kretali ka njegovoj kičmi.

U roku od nekoliko dana on je stajao sam, a vremenom je mogao da kontroliše noge i hodanje, iako uz pomoć i na kratko.

Samersu su operacijom vraćene i druge funkcije, poput bešike, creva i kontrole krvnog pritiska. Pacijent je rekao da je imao "dugo putovanje sa bezbroj sati treniranja", koje mu je u potpunosti promenilo život.

"Za nekog ko nije mogao da pomeri ni prst četiri godine, stajati opet samostalno je neverovatan osećaj", rekao je Samers.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.