Papina potraga za mirom

Izvor: Deutsche Welle, 28.Apr.2017, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papina potraga za mirom

Papa Franja stiže u Egipat. On u Kairu želi da oživi hrišćansko-islamski dijalog i da izrazi solidarnost s pravoslavnim Koptima. Sa svoje strane, režim u Kairu posetu iz Rima koristi kako bi poboljšao svoju reputaciju.

Za mlade muslimanske studente teologije, to je bila životna premijera. Oni od pre četiri godine na kairskom univerzitetu Al Azhar studiraju islamsku teologoiju i nemački jezik. Najveći broj njih želi da, nakon toga, u Nemačkoj ili Austriji rade kao imami.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << />
Po prvi put u svom životu, protekle nedelje bili su u evangelističkoj crkvi, u prometnoj ulici Gala u Kairu. Svaki od tih 14 studenata, pred sobom je imao nemačku pesmaricu. Radoznalo posmatraju brod crkve, dok nemački pastor Štefan el Karšeh retkim gostima govori o krstionici i oltaru.

Prvi put u crkvi

Ono što je u Nemačkoj u međuvremenu deo međureligijskog dijaloga u kome se hrišćani i muslimani susreću tokom Dana otvorenih džamija, u Egiptu je apsolutna retkost. Deset procenata od 93 miliona stanovnika Egipta su hrišćani, 90 odsto su muslimani.

Abdelvaked Abu Rehab pripada muslimanskoj većini. Ali taj 23-godišnjak odrastao je među hrišćanima. Priča da je njegova kuća u Sohagu u gornjem Egiptu jedino muslimansko domaćinstvo u ulici. Ostalo su sve pravoslavni Kopti. Na studijama je prvi put čitao Bibliju.

Isto kao i Mahmud Salem, koji je kasnije, tokom razgovora sa Nemcima u crkvi, prilično hrabro pričao koliko ga je duboko dirnulo crkveno pevanje, muzika orgulja i molitva. „Do sada sam u glavi imao samo nekoliko fraza iz Biblije. I to da hrišćansku veru čovek može tako intenzivno da živi. To prosto sebi nisam mogao da predstavim“, kaže Salem koji je odrastao u severnom delu Kaira.

Ahmad el Tajeb i papa Franja u Vatikanu

Papa Franjo takve kontakte ima pred očima kada zagovara bolje veze među muslimana i hrišćana. Njegova dvodnevna poseta Kairu počinje u petak (28.4.) posetom Univerzitetu Al Azhar, najstarijoj i najznačajnijoj visokoškolskoj ustanovi sunitskog islama. Dekan Ahmed al Tejeb kaže da je njegov posetilac iz Rima „osoba koja u svom srcu nosi poštovanje za druge religije“.

Molitva za hrišćane

Ali poseta poglavara katoličke crkve dolazi u teška vremena. Još nikada do sada islamski nasilnici nisu ovako sistematski svoju religiju iznosili na zao glas. Još nikada do sada opstanak hrišćanskih manjina na Orijentu nije bio toliko u opasnosti. U Kairu, Tanti i Aleksandriji, atentatori-samoubice, u do sada besprimernoj seriji napada, ubili su 75 vernika koji su bili liturgiji. Papa Franja želi da se, zajedno sa koptskim patrijarhom Tavadrosom II, pomoli za 29 hrišćana ubijenih bombom u decembru 2016. neposredno pred Božić.

Zbog toga su mnogi hrišćani koji žive u Egiptu sumnjičavi da će zvanične veze između univerziteta Al Azhar i Vatikana poboljšati njihov život. „Sve je to samo jedan formalni susret – ni manje, ni više od toga“, kaže koptski publicista Kamal Zakher. On ne očekuje opipljive rezultate s ovakvog protokolarnog sastanka.

Al Azhar bi, prema njegovom mišljenju, prvo trebalo da obnovi svoj religiozni diskurs pre nego što krene u razgovore s drugim religijama. Nasuprot tome, Bimal Kerketa, koji je iz reda Isusovaca kao i papa Franja, situaciju vidi nešto pozitivnije. On smatra da je papina poseta dobar znak, jer će on ponovo oživeti kontakte sa islamom. „Ali kada je reč o svakodnevici i odnosu jednih s drugima, tu predstoji još dug i težak put.“

Sumorna realnost – koptska Crkva Svetog Marka u Kairu nakon napada uoči Božića prošle godine

Krst i polumesec

Bezbednost na Nilu je, zbog straha od terorističkih napada, podignuta na najviši nivo. Takođe i zbog toga što se ovaj neortodoksni pontifeks iz Argenitine, nećka da koristi papamobil sa neprobojnim staklima kada se bude vozio ulicama Kaira. „U tome se osećam kao sardine u konzervi“, kaže 80-godišnji papa. To teško vozilo sprečava ga da dođe u kontakt s običnim ljudima.

Vrhunac posete biće misa na otvorenom u subotu ujutro. „Papa mira u Egiptu mira“, zvanični je moto posete. Logo prikazuje papu koji maše, sa golubom mira iznad Nila, piramida i Sfinge. U centru su krst i polumesec, koji simbolizuju nadu u miran suživot hrišćanstva i islama. Isto kao i inicijativa 14 studenata univerziteta Al Azhar koji su u nedelju posetili nemačku crkvu u Kairu i prisustvovali službi. Oni takođe smatraju da se odgovornost za radikalizaciju muslimana treba pripisati stanju u sopstvenoj zemlji. Islamistički nasilnici se lako indoktriniraju zbog toga što u zemlji nema slobode mišljenja i nema mogućnosti da se otvoreno diskutuje, kako bi se delovalo na druge i pokušalo da se oni odvrate sa stranputice.

I njihov domaćin Štefan el Karšeh se napolju ispred crkvenih vrata ponovo vraća u sumornu realnost. Jer, nakon samoubilačkih napada u Tanti i Aleksandriji na Cvetnu nedelju, egipatska policija želi da i ispred njegove nemačke crkve instalira dve nadzorne kamere.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.