Izvor: B92, 08.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa vraća mise na latinskom

Vatikan -- Papa Benedikt XVI obavestio biskupe da je odlučio da vrati mogućnost upotrebe latinskog jezika za vreme misa, umesto jezika naroda.

Sveštenici za tako nešto neće morati da traže od biskupa dozvolu. Papa je saopštio da svaki sveštenik može da upotrebljava Rimski misal koji je objavio papa Jovan XXIII 1962. godine ili misal koji je objavio papa Pavle VI 1970. godine, ali i da je od sada dopušten i obred na latinskom jeziku.

"Neutemeljen je strah da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se liberalizacijom mise na latinskome jeziku koja se upotrebljavala pre 1970. godine, dovodi u pitanje liturgijska reforma ili priroda Drugog vatikanskog koncila", objašnjava Papa Benedikt XVI, preneli su mediji.

Latinski se upotrebljavao pre liturgijskih promena do kojih je došlo posle Drugog vatikanskog koncila, kada je uvedena upotreba jezika naroda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.