Papa uvodi reforme posle skandala zbog korupcije

Izvor: B92, 05.Dec.2020, 21:51

Papa uvodi reforme posle skandala zbog korupcije

Papa Franja uveo je izmene u finansijskoj obaveštajnoj službi za borbu protiv pranja novca Svete stolice.

Izmene su uvedene posle finansijskih skandala i interne istrage korupcije koja je u toku, saopštili su danas zvaničnici Vatikana.

Promene uključuju upravljanje i organizaciju vatikanske agencije za finansijski nadzor, koja je preimenovana u Nadzorni organ za finansijske informacije ili ASIF, saopštio je Vatikan. Do danas agencija je bila poznata kao AIF ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uprava za finansijske informacije.

Predsednik ASIF Karmelo Barbagalo, bivši zvaničnik iz Centralne banke Italije, rekao je da će izmene koje je uveo papa, sadržane i u novom statutu, uvećati i osnažiti njene nadležnosti u oblasti finansijskog nadzora.

Papa namerava da uvede u Vatikan veću odgovornost i transparentnost, nastavljajući napore koje je započeo njegov prethodnik, Benedikt XVI.

ASIF, prema novom statutu ima za cilj da pojača nadzor u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Finansijski skandali decenijama prate Vatikan, a najnoviji se odnosi na posao sa nekretninama u Londonu u koji je uloženo 350 miliona dolara iz Vatikana, a istraga o ovom slučaju je u toku.

Prošle godine je tokom pretresa kancelarija AIF-a, vatikanska policija zaplenila poverljiva dokumenta, u okviru istrage tužilaštava Svete stolice o investiciji 2012. godine u zgradu u Londonu koja je trebalo da bude pretvorena u luksuzne stanove.

Velik deo novca koji je Vatikan uložio u investiciju je od donacija katoličkih vernika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.