Izvor: B92, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa u poseti Turskoj

Istanbul -- Papa Benedikt XVI tokom svoje prve posete jednoj većinski muslimanskoj zemlji pozvao je na solidarnost između religija.

Njegov dolazak u Tursku smatrao se kontroverznim zbog papinih komentara o islamu, koji su izazvali gnev mnogih muslimana, ali i zbog političkih ciljeva Turske, koja želi da uđe u EU, a sadašnji papa se svojevremeno tome javno protivio.

Papa je pozivom na solidarnost religija danas nastojao da ublaži gnev muslimana zbog njegovih izjava, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i da premosti jaz između rimokatolika i pravoslavnih hrišćana.

Papa je prvo došao u administrativnu prestonicu Ankaru, gde ga je dočekao premijer Redžep Tajip Erdoan. Tokom simboličkog 20-minutnog susreta na aerodromu premijer Erdoan zatražio je od pape podršku za prijem Turske u EU.

"Želim da izrazim radost što vidim Vas i Vašu delagaciju u našoj zemlji", rekao je turski premijer, koji je papinu posetu opisao kao "veoma značajnu".

U razgovoru sa Erdoanom, papa Benedikt je naglasio da Turska predstavlja "most" između religija i pozvao na solidarnost između kultura. "Zaista sam želeo da dođem u Tursku, zato što je Turska postala most... između religija", rekao je Benedikt turskom premijeru.

Papa je dodao da je Turska demokratska islamska država i da je želeo da je poseti zato što voli njenu kulturu.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa papom, turski premijer je izjavio da je zatražio od rimokatoličkog poglavara da podrži Tursku u pridruživanju Evropskoj uniji. Prema Erdoganovim rečima, papa je odgovorio da njegova poseta nema politički karakter, ali da želi da Turska postane deo EU.

Protesti i gostoprimstvo

Uoči dolaska pape, turski premijer je zatražio od svojih sunarodnika da iskažu tradicionalno gostoprimstvo, upozoravajući na provokacije "marginalnih" krugova.

U Turskoj je u nedelju 25.000 ljudi protestovalo zbog papine posete Turskoj jer su mnogi muslimani revoltirani septembarskim govorom Benedikta XVI.

Mere bezbednosti uoči papinog dolaska u Tursku su veće čak i od onih koje su pripremljene pred dolazak predsednika SAD Džordža Buša, ali su danas u Ankari održani samo mali protesti sa nekoliko desetina učesnika.

Pored autoputa između aerodroma i Ankare, na krovovima zgrada i vrhovima okolnih brežuljaka bile su raspoređene snajperske jedinice, dok su u šumarcima pored puta položaje za osmatranje zauzimali policajci u maskirnim uniformama.

Prema novinskim izveštajima, oko 3.000 policajaca ima zadatak da čuva papu u Turskoj. Policija se priprema i za papin dolazak u Istanbul, gde će papa provesti najveći deo četvorodnevne posete Turskoj.

Mere bezbednosti

Benedikt XVI treći je papa koji je kročio na tlo Turske. Pre njega to su učinili Pavle VI 1967. i Jovan Pavle Drugi 1979. Međutim, poseta sadašnjeg pape je najsloženija do sada jer su odnosi muslimana i zapada najzategnutiji u poslednjih nekoliko decenija.

U Ankari i Istanbulu, ali i svuda gde je predviđen papin dolazak, mere bezbednosti podignute su do nivoa do sada neviđenog u Turskoj, a policija kaže da su mere strože nego za vreme posete Džordža Buša pre dve godine.

Međutim, deo muslimana u Turskoj ne želi da ugosti papu. Oni smatraju da je on uvredio islam kada je u septembru, citirajući reči vizantijskog cara iz 14. veka, povezao islam i nasilje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.