Izvor: B92, 16.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa se izvinio muslimanima

Njujork, Vatikan, Ankara, Nablus -- Papa Benedikt XVI poručio muslimanima da žali ako je nekog uvredio svojim komentarima o islamu.

"Svetom ocu je veoma žao ako su pojedini delovi njegovog govora zvučali uvredljivo za osećanja muslimanskih vernika", navodi se u saopštenju državnog sekretara Vatikana Tercisija Bertonea. Bertone je naveo da papina izjava o islamu nikako nije bila izrečena kao njegovo mišljenje, već da je sporan citat upotrebljen na akademskom skupu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ako se pažljivo pročita ceo papin govor proizlazi zaključak u kom se jasno i na radikalan način odbacuje verska motivacija za nasilje, bez obzira na to od koje strane potiče".

Nepoznati napadači bacili su danas zapaljive bombe na dve crkve u Nablusu, gradu na palestinskoj Zapadnoj obali, dan posle protesta Palestinaca zbog papinih komentara o islamu. Član Anglikanske crkve u Nablusu Jabi Sadeh rekao je da su maskirani muškarci iz automobila bacili nekoliko zapaljivih bombi na zid crkve, ali da crkva nisi oštećena. U sličnom napadu na grčku pravoslavnu crkvu vatra je zahvatila jedan zid crkve. Vođa Grčke pravoslavne crkve Georg Avad nazvao je taj napad detinjastim ponašanjem.

Njujork tajms je ranije od pape zatražio ubedljivo izvinjenje. "Svet pažljivo sluša reči svakog pape. Tragično je i opasno kada jedan od njih seje bol, bilo namerno ili neopreznošću. On mora da pruži duboko i ubedljivo izvinjenje i pokaže da reči mogu i da izleče", navodi list. List podseća i da to nije prvi put da Benedikt XVI izaziva napetost između hrišćana i muslimana. U vreme dok je bio najviši teolog Vatikana, 2004, usprotivio se ulasku Turske u Evropsku uniju zato što je to muslimanska zemlja, koja je, kako je tada rekao, stalni kontrast Evropi.

Predavanje poglavara rimokatoličke crkve izazvalo je burne reakcije u islamskim zemljama. Donji dom pakistanskog parlamenta jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se osuđuju papini komentari i od Benedikta XVI traži da povuče svoju izjavu.

Palestinski premijer Ismail Hanija osudio je papine komentare i pozvao ga da prekine napade na tu religiju. U Kairu, oko 100 vernika je, posle molitve, protestovalo zbog papine izjave. Vernici su uzvikivali "O, hrišćani, o kukavice" i "Dole papa!".

Izvinjenje je tražio i verski lider Turske Ali Bardakolu, koji je pozvao je papu da se izvini zbog stavova o islamu i dodao da je hrišćanstvo uvelo preobraćanje u veru mačem, a ne islam: "Crkva i zapadna javnost su krenuli u krstaške ratove pošto su u islamu videle neprijatelja. Oni su okupirali Istanbul i poubijali hiljade ljudi. Pravoslavni hrišćani i Jevreji su ubijani i mučeni. Papin stav o islamu je uvredljiv i provokativan. Njegova izjava je puna neprijateljstva, besa, predrasuda i predubeđenja", kaže on.

Klaus: Preterana reakcija muslimana

Predsednik Češke Vaclav Klaus stao je danas u zaštitu pape Benedikta XVI i ocenio su reakcije muslimana preterane. "Papa nije mogao da sluti da će citat star šest stoleća izazvati u muslimanskim zemljama takvu buru. Ne vidim razlog za takve reakcije. Veoma bih se čudio kada bi papa hteo da se upusti u nešto čime bi svesno pecnuo taj deo sveta", rekao Klaus.

"U sadašnjoj nervozi između muslimanskog i zapadnog sveta dovoljno je malo da se odnosi dodatno zaoštre. Nažalost, to jeste varnica daljeg nerazumevanja", rekao je Klaus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.