Papa poslao poruku mira Izraelu i Palestini

Izvor: N1 televizija, 23.Jul.2017, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa poslao poruku mira Izraelu i Palestini

Papa Franja pozvao je na dijalog i umerenost kako bi se u Jerusalimu uspostavio mir, a Izrael je najavio mogućnost ublažavanja sigurnosnih mera koje su izazvale gnev Palestinaca.

"Sa strepnjom pratim informacije o velikim napetostima i nasilju koji se u poslednjih nekoliko dana događaju u Jerusalimu. Imam potrebu da iskreno pozovem na umerenost i dijalog", kazao je papa hodočasnicima na Trgu svetog Petra.

Pozvao je vernike na molitvu i kazao da se nada da će sve >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << strane izneti predloge koji bi trebalo da rezultiraju "izmirenjem i mirom".

U jevrejskom naselju na Zapadnoj obali u petak su nasmrt izbodena trojica Izraelaca, samo nekoliko sati nakon što je troje Palestinaca ubijeno u nasilju koje je podstaknulo izraelsko postavljanje detektora metala ispred kompleksa džamije Al-Aqse ili Brda hrama u starom delu Jerusalima.

Policija je u petak saopštila da su se ulice u blizini Al-Aqse i neki delovi Jerusalema u jednom trenutku pretvorili u "ratno područje". Izraelska policija koristila je gumene metke, zvučne bombe i suzavac, a Palestinci su uzvratili kamenjem i paljenjem vozila.

Izraelci ne žele da uklone detektore metala s mesta ispred Al-Aqse gde su ih postavili, ali mogli bi eventualno da smanje njihovu upotrebu, rekli su u izraelski zvaničnici.

Izraelski generali upozoravaju da bi nasilje moglo da se pojača, zbog čega premijer Benjamin Netanjahu razmatra alternativne načine prolaska kroz vrata prema svetilištu.

Ali desno orijentisanu Netanahuovu vladu brine da bi se taj potez mogao smatrati svojevrsnom popuštanjem Palestincima u pogledu svetilišta koje je veoma važno Izraelcima.

"Detektori metala ostaju. Neće nam ubice govoriti na koji način ćemo pretraživati ubice", kazao je izraelski ministar za regionalni razvoj i visoki član vladajuće stranke Likud za izraelski vojni radio Cahi Hanegbi.

"Ako Palestinci ne žele da se ulazi u džamiju, onda im nemojmo dopustiti ulazak u džamiju", kazao je.

Čelnik Arapske lige Ahmed Abul Gejt upozorio je Izrael da se "igra s vatrom". "Izraelska vlada igra se s vatrom i reskira veliku krizu s arapskim i islamskim svetom", rekao je Abdul Gheit.

On je optužio Izrael da upliće religiju u višedecenijski spor s Palestincima. "Jerusalim je crvena linija koja se ne sme preći", istakao je Gejt.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Spirala nasilja na Bliskom istoku

Izvor: N1 televizija, 23.Jul.2017

Sveto mesto tri religije u Jerusalimu uzrok je novog talasa nasilja na Bliskom Istoku. Izraelske vlasti ne odustaju od mera bezbednosti koje su uveli. Na Zapadnoj obali su pale nove palestinske žrtve. Papa poziva na mir, UN saziva sednicu Saveta bezbednosti, a Palestinci dobijaju podršku islamskog...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.