Papa poručio da se stidi zbog gnusnih zločina u Katoličkoj crkvi

Izvor: VOA, 25.Avg.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa poručio da se stidi zbog gnusnih zločina u Katoličkoj crkvi

Papa Franja rekao je u svojoj prvoj poseti Irskoj da se stidi, kao i ostali katolici, zbog "gnusnih zločina" sveštenika kojij su silovali i seksualno zlostavljali decu i da priznaje propust crkvenih vlasti koje se tim problemom nisu bavile.  "Neuspeh crkvenih vlasti na svim nivoima da se adekvatno izbore sa ovim gnusnim zločinima povećali su sramotu i bol u celoj katoličkoj zajednici", rekao je papa Franja. Žrtve zlostavljanja sveštenika Katoličke crkve tražile su ranije od pape Franje da tokom posete Irskoj snažno osudi sveštenike pedofile. Papa je u subotu stigao u Dablin u svoju prvu posetu Irskoj. Poslenji papa koji je bio u toj zemlji je bio Jovan Pavle Drugi 1979. Poseta pape Franje poklopila se sa otkrivanjem skandala o seksualnom zlostavljanju dece u crkvi od strane sveštenika u SAD, Australiji i Čileu, ali su se takve stvari ranije dešavale i u Irskoj. Očekuje se da stotine ljudi dođu da pozdrave papu, a očekuju se i demonstracije. Žrtve seksualnog zlostavljanja i njihove porodice pozivaju papu da se učini više od samog razgovora sa žrtvama. U Dablinu se očekuju protesti na koijma će od pape biti zatraženo da preduzme konkretne korake protiv seksualnog zlostavljanja.  Meri Kolins, koja je u Irskoj preživela seksualno zlostavljanje, rekla je da Katolička crkva mora da pozove na odgovornost one koji zloupotrebljavaju svešteničku poziciju. "Svako u Vatikanu ko ne štiti žrtve bi takođe trebalo da odgovara", rekla je Kolins.  Vatikan je saopštio da će se papa Franja sastati sa žrtvama seksualnog zlostavljanja i da će se za njih moliti u katedrali Device Marije.  Portparol Vatikana Greg Burk rekao je da je seksualno zlostavljanje u crkvi deo "kulturološkog problema" za koji je potrebno vreme da bi se rešio. Ipak, kako je rekao, ne očekuje se da papa tokom ove posete obznani konkretne mere protiv seksualnog zlostavljanja. "Naravno da će se nešto preduzeti, ali ne može preko noći", rekao je Burk. Papa je prošle nedelje prvi put pisao katolicima širom sveta i u pismu naglasio "da se mora učiniti sve kako bi se takve situacije sprečile, kao i mogućnost da se zlostavljanje zataškava". Katolička crkva u Irskoj je mnogo manje dominantna nego što je nekad bila. Građani te zemlje su nedavno izglasali legalizaciju istopolnih brakova i abortusa, a premijer je gej. Papa Franja je u Irskoj prvobitno trebalo da prisustvuje zatvaranju Svetskog porodičnog foruma, ali je zbog dešavanja u proteklom periodu fokus njegove posete na seksualnom zlostavljanju u crkvi. Papa će održati misu na otvorenom u gradu Finiks Park, na kojoj se očekuje pola miliona vernika.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Papa razočarao žrtve zlostavljanja

Izvor: Mondo, 25.Avg.2018

Žrtve zlostavljanja katoličkih sveštenika razočarane su govorom pape Franje u Irskoj, koji je, tvrde, pokušavao da skrene s teme, odnosno uloge Vatikana u prikrivanju skandala...Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino..Lider mitinga solidarnosti za žrtve zlostavljanja u Dablinu Kolm O`Gorman izjavio...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.