Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2015, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa počeo prvu posetu Africi

Papa Franja doputovao je danas u prestonicu Kenije Najrobi, prvu stanicu svoje prve posete afričkom kontinentu, izvestio je AFP.

Po sletanju na aerodrom, papu su uz povike oduševljenja dočekali brojni Kenijci, plesači u tradicionalnoj odeći jarkih boja, kao i hor.

Na crvenom tepihu, papu je pozdravio predsednik Kenije Uhuru Kenijata, preneo je AFP.

Papa, koji će tokom afričke turneje, takođe, posetiti Ugandu i nemirnu Centralnoafričku republiku, pre >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << povratka u Rim u ponedeljak, namerava da ukaže na potrebu rešavanja nejednakosti kako bi se obezbedio mir i okončao konflikt.

Na hiljade policajaca i vojnika angažovano je na obezbeđivanju papine posete, a glavni putevi ka prestonici Najrobiju su zatvoreni.

Ogranak Al Kaide u istočnoj Africi, grupa Al Šabab, organizovala je u prošlosti seriju napada u Keniji, jer su vojnici te države raspoređeni u Somaliji.

Papa je izjavio tokom leta za Keniju da je srećan što odlazi u Afriku, a povodom strahovanja za njegovu bezbednost u šali je rekao da "više brine zbog komaraca".

U zgusnutom rasporedu posete, planirano je da papa poseti jednu siromašnu četvrt u Najrobiju, svetilište za hrišćanske mučenike u Ugandi, kao i džamiju i izbeglički kamp u Centralnoafričkoj republici.

Papa će održati ukupno 19 govora, među kojima će biti značajno saopštenje o životnoj sredini pred samit o klimi 30. novembra u Parizu.

On je treći papa koji je posetio Afriku, posle pape Pavla VI koji je posetio Ugandu 1969. i pape Jovana Pavla II, koji je tokom svog papstva, posetio 42 države na afričkom kontinentu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.