Izvor: B92, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa o međunarodnim odnosima

Vatikan -- Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI osudio "relativizam" u međunarodnim odnosima i odsustvo brige za siromašne zemlje.

U razgovoru sa predstavnicima katoličkih nevladinih organizacija Benedikt XVI je kritikovao stav bogatih zemalja koji je, kako je ocenio, "uslovljen kratkoročnim interesima ili manipulisan ideološkim pritiscima". Papa je kritikovao i "odsustvo brige za ekonomske i socijalne potrebe najsiromašnijih zemalja, prezir prema humanitarnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravu i selektivnu odbranu ljudskih prava".

"Međunarodne rasprave često su obeležene relativističkom logikom koja za jedinu garanciju za mirnu kohabitaciju među narodima smatra odbijanje da se prizna istina o čoveku i njegovom dostojanstvu", rekao je papa.

On je ukazao na "etiku zasnovanu na priznavanju zakona prirodnog morala".

U Vatikanu su se na poziv Svete stolice od 30. novembra do 2. decembra okupili predstavnici 85 katolički orijentisanih nevladinih organizacija kako bi razgovarali o dijalogu i saradnji na planu globalnih izazova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.