Izvor: Blic, 14.Jan.2018, 01:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa na turneji po Latinskoj Americi, ali ne ide u rodnu Argentinu

Papa Franja u ponedeljak, šesti put od kada je na čelu Rimokatoličke crkve, putuje u Latinsku Ameriku, ali ponovo neće ići u rodnu Argentinu.

Hina navodi da to izaziva mnoga pitanja, prenosi portal Index.hr.

"Na svim svojim putovanjima papa rizikuje da bude izmanipulisan, ali u Argentini taj bi rizik bio najviši", smatra talijanski istoričar Đani la Bela, član katoličke zajednice Svetog Egidija.

Navodi se da je papa do sada obišao dobar deo Latinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Amerike, pošto je posetio Brazil, Paragvaj, Boliviju, Kubu, Ekvador i Kolumbiju, a na najnovijoj turneki ide u Čile i Peru.

Na svim putovanjima papa poziva na pomirenje, mir i dijalog, a analitičari u Vatikanu i Argentini smatraju da te poruke imaju posebnu težinu u njegovoj otadžbini, gde se često interpretiraju kao političke intervencije ili strelice usmerene ka krajnje liberalnom argentinskom predsedniku Maurisiju Makriju.

"Mislim da se Franja boji da je snažna polarizacija društva u Argentini štetna po njegovu pastoralnu funkciju", rekao je La Bela, koji je prošle godine pratio papu na putovanju u Kolumbiju.

Italijanska novinarka Franka Đansoldati smatra da papa za sada ne želi da ide u Argentinu kako ga tamošnja vlada ne bi iskoristila za socijalnu politiku kakvu on ne podržava.

Argentinski biskupi već su ga pet puta pozvali u posetu, ali Argentina je izostavljena sa liste papinih putovanja u ovoj godini.

"Svet je veći od Argentine. Stavljam se u Gospodove ruke da me usmeri", kazao je Franja pre godinu dana komentarišući zašto nije boravio u otažbini otkako je izabran.

Navodi se da je papa, često kritičan prema liberalnoj politici, primio Makrija u Vatikanu u februaru 2016. u vrlo hladnoj i službenoj atmosferi, iako se njih dvojica vrlo dobro poznaju pošto je Franja dugo bio nadbiskup Buenos Ajresa, a Makri tamošnji gradonačelnik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.