Papa apelovao na Pakistan da zaštiti hrišćanske manjine

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Okt.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa apelovao na Pakistan da zaštiti hrišćanske manjine

Papa Benedikt XVI zatražio je danas od pakistanskog predsednika Asifa Alija Zardarija da zaštiti hrišćanke manjine koje su u Pakistanu, pretežno muslimanskoj zemlji, izložene napadima.



"Naglašena je potreba da se prevaziđu svi oblici diskriminacije zasnovani na verskoj pripadnosti, s ciljem da se unapredi poštovanje prava svih građana", navodi se u saopštenju Vatikana, izdatom nakon današnjeg sastanka Zardarija sa papom i zvaničnicima iz Vatikanu, javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rojters.

Glavna tema sastanka u rezidenciji Rimokatoličkog poglavara južno od Rima bio je položaj hrišćankih manjina u Pakistanu posle nasilja u kojem je u avgustu stradalo sedmoro ljudi, uključujući četiri žene i jedno dete. Muslimani su tada u mestu Gojre u provinciji Pandžab spalili oko 40 hrišćanskih domova zbog nepotvrđenih optužbi da su pojedini hrišćani oskrnavili Kuran.

U Pakistanu se često donose presude na osnovu zakona o bogohuljenju, najčešće pripadnicima verskih manjina. Zakon iz 1980-ih za skrnavljenje Kurana predviđa i smrtnu kaznu, koja, obično zbog nedostatka dokaza, nikada nije izvršena.

Vatikan, Svetski savet crkava (međunarodna organizacija koja povezuje protestantske i pravoslavne crkve u 110 zemalja sveta) i kenterberijski nadbiskup su od Pakistana zatražili da ovaj zakon izmeni, što je vlada u Islamabadu obećala da će učiniti. U saopštenju Vatikana se navodi i da je tokom današnjih razgovora analizirana situacija u Pakistanu, a posebno pitanje terorizma i zalaganje u cilju stvaranja tolerantnijeg i harmoničnijeg društva. Pakistanski predsednik se sa papom Benediktom XVI sastao poslednjeg dana četvorodnevne posete Italiji, čiji je glavni cilj unapređene trgovine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.