Papa: Žene od suštinskog značaja za Crkvu

Izvor: Mondo, 03.Apr.2013, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Žene od suštinskog značaja za Crkvu

Žene su bile prvi očevici Hristosovog vaskrsenja i imale su posebnu ulogu u širenju vere, rekao danas papa Franja.

Papa Franja, poreklom iz Argentine, koji je prošlog meseca izabran za prvog papu posle 1.300 godina koji nije iz Evrope, izjavio je da su žene uvek imali specijalnu misiju u Crkvi pošto su prve bile očevici Hristosovog vaskrsenja i pošto su one te koje prenose veru na decu i unuke, preneo je Rojters.

"U Crkvi i veru, žene su uvek imale, i još imaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << specijalnu ulogu u otvaranju vrata ka Gospodu", rekao je papa pred hiljadama vernika koji su se okupili da čuju njegovo nedeljno obraćanje na Trgu svetog Petra.

Papa je dodao i da u Bibliji nije zabeleženo prisustvo žena uskrsnuću zbog toga što tadašnji jevrejski zakon nije smatrao žene i decu pouzdanim svedocima.

"U jevanđeljima, međutim, žene imaju primarnu, suštinsku ulogu... Jevanđelisti samo prenose ono što se dogodilo: žene su bile prvi očevici. To nam kazuje da Bog ne bira na osnovu ljudskih kriterijuma", kazao je on.

To je drugi put da je Franja govorio o ulozi žena prilikom Hristosovog vaskrsnuća, koje je pitanje od ključnog značaja za katoličku veru.

Današnja izjava pape naslanja se na prošlonedeljnu odluka da uključi žene u tradicionalni obred pranja stopala na Veliki četvrtak, koja je izazvala ljutnju tradicionalista.

Crkveni tradicionalsiti smatraju da je taj običaj nastao pošto je Hristos oprao noge apostolima i da iz tog razloga ritual treba da bude ograničen na muškarce.

(Tanjug, foto: Beta/AP)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.