Papa: Pohlepa gura svet u propast

Izvor: RTS, 15.Okt.2015, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Pohlepa gura svet u propast

Rimokatolički poglavar papa Franja je u intervjuu za “Pari mač” pozvao svet da odbaci “idolopoklonstvo novca” istakavši da ljudska pohlepa vodi društvo u propast.
Papa je, u intervjuu koji je dao u svom skromnom stanu u Vatikanu, rekao da je sadašnji svetski ekonomski sistem neodrživ, prenosi Tanjug.

"Kapitalizam i profit nisu đavolski ukoliko im se ne klanjamo. U svakom slučaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukoliko su novac i profit po svaku cenu postali idoli koje obožavamo i ukoliko je pohlepa osnova našeg društvenog i ekonomskog sistema, onda naše društvo ide u propast", rekao je papa Franja.
Čovečanstvo mora da se odrekne obožavanja novca i umesto toga u centar stavi ličnost, opšte dobro i buduće generacije koje će nastaniti zemlju posle nas, rekao je papa i dodao da bi predstojeći samit o klimatskim promenama u decembru u Parizu, mogao da pomogne u tom pravcu.
Prema njegovim rečima, hrišćani su realni i shvataju da je svetska ekonomija, kakva je danas, neodrživa.
Za ratove u Siriji i Iraku papa je rekao da svet mora deluje s obzirom na vanrednost situacije, ali i da razreši uzroke sukoba.
"Hajde da se zapitamo zašto ima toliko rata i nasilja. Ne zaboravimo licemerstvo svetskih sila koje govore o miru, a ispod stola prodaju oružje", istakao je papa Franja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Ekonomski sistem neodrživ, ide u propast"

Izvor: B92, 15.Okt.2015

Rimokatolički poglavar papa Franja pozvao je svet da odbaci "idolopoklonstvo novca" istakavši da ljudska pohlepa vodi društvo u propast...U intervjuu za "Pari mač" koji je dao u svom skromnom stanu u Vatikanu, papa je rekao da je sadašnji svetski ekonomski sistem neodrživ..."Kapitalizam i profit...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.