Papa: Odbacite neprijateljstvo prema imigrantima

Izvor: RTS, 25.Sep.2015, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Odbacite neprijateljstvo prema imigrantima

SAD treba da odbace "mentalitet neprijateljstva" prema imigrantima, poručio je papa Franja u obraćanju Kongresu. Pozvao je na ukidanje smrtne kazne u SAD i širom sveta i oštro kritikovao trgovinu oružjem.
U istorijskom, prvom govoru jednog poglavara katoličke crkve u američkom Kongresu, papa Franja je rekao da SAD ne smeju da okrenu leđa "strancu među nama", preneo je Rojters.

"Izgradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacije poziva nas da prepoznamo da stalno moramo da uspostavljamo odnose sa drugima, odbacujući mentalitet neprijateljstva", kazao je papa u svom govoru u Kongresu, u kome većinu imaju republikanci, prenosi Tanjug.
Negativan odnos prema ilegalnim imigrantima dominirao je kampanjom kandidata republikanaca za predsedničku nominaciju. Jedan od vodećih kandidata Donald Tramp izjavio je da bi deportovao 11 miliona imigranata bez dokumenata ukoliko bude izabran za prvog čoveka Bele kuće.
Papa je poručio da Amerika ne treba da bude zapanjena brojem imigranata, već da ih posmatra kao osobe i odgovori na način koji je "human, pravedan i bratski".
Komentari pape o imigraciji praćeni su čestim aplauzima, većinom poslanika iz redova demokrata.
Papa Franja, sin italijanskih imigranata u Argentini, u svom govoru na engleskom jeziku dotakao se niza tema bliskih liberalima u SAD, ali je takođe istakao konzervativne vrednosti i katolička učenja po pitanju porodice.
Osvrnuvši se na pitanja abortusa i eutanazije, papa je rekao da čovečanstvo mora da "zaštiti i odbrani ljudski život u svakoj fazi razvoja".
U svom govoru on je, takođe, pozvao na borbu protiv klimatskih promena, veću jednakost na polju ekonomije i okočanje smrtne kazne.
Protiv smrtne kazne i trgovine oružjem 
Poglavar Rimokatoličke crkve, pozvao je na ukidanje smrtne kazne u SAD i širom sveta i oštro kritikovao trgovinu oružjem.

Papa je u obraćanju kongresmenima poručio da je svaki život svetinja i da društvo može samo da ima koristi od rehabilitacije osoba osuđenih zbog zločina.
On je podsetio da su i američki biskupi pozvali na ukidanje smrtne kazne. U SAD se mnogi političari i građani protive takvoj ideji.
Govoreći o trgovini oružjem u zakonodavnom telu zemlje koja je najveći izvonik oružja na svetu, papa se zapitao zašto se oružje prodaje onima koji samo žele da nanesu patnju nevinima.
"Tužno, ali odgovor je, kao što svi znamo, zbog novca - novca natopljenog krvlju, često krvlju nevinih", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.
On je, međutim, ocenio da je legitimno upotrebiti vojnu silu protiv "nepravedne agresije", kao što su to napadi Islamskih ekstremista u Siriji i Iraku.
Papa je pred kongresmenima ponovio i svoje zalaganje za borbu protiv klimatskih promena i pozvao na preduzimanje "hrabih i odgovornih napora" kako bi se sprečili razorni efekti tih promena.

U svom govoru papa je izrazio simpatije za američke indijance i njihov "turbulentan i nasilan" prvi susret sa nadolazećim Evropljanima. Ocenio je, međutim, da je teško suditi onome što je u prošlosti učinjeno na osnovu današnjih standarda.
Nakon govora pred članovima Kongresa, papa se sa balkona tog zdanja obratio desetinama hiljada okupljenih građana, kojima je, na španskom, uputio svoju uobičajenu poruku da se mole za njega.
Očigledno svestan da među okupljenima nisu svi hrišćani, pa ni vernici, papa je, preko prevodioca, rekao: "Ako među vama ima onih koji ne veruju ili ne znaju da se mole, pošaljite mi svoje dobre želje". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.