Papa: Ne dolazimo kao osvajači u Aziju

Izvor: RTS, 19.Avg.2014, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Ne dolazimo kao osvajači u Aziju

Papa Franja kaže da Katolička crkva ne dolazi u Aziju "kao osvajač u pokušaju da oduzme identitet drugim crkvama", već da bude integralni deo lokalnih kultura.

Poglavar Rimokatoličke crkve istakao je to kao prioritet Vatikana u Aziji tokom današnjeg regionalnog sastanka 75 biskupa iz 35 zemalja u regionu, u mestu Haeme južno od Seula, javlja agencija AP, a prenosi Tanjug.

Papa Franja je pozvao biskupe da "slušaju ljude različitih kultura, ali da i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostaju verni svom katoličkom identitetu".

"U duhu otvorenosti prema drugima, iskreno se nadam da te zemlje vašeg kontinenta s kojima Sveta Stolica još nema pune odnose (diplomatske odnose), neće oklevati na unapređenju dijaloga (s Vatikanom) za dobrobit svih", rekao je papa.

Papa Franja je dodao da ne govori samo o političkom dijalogu, već o "bratskom dijalogu".

"Hrišćani ne dolaze (u Aziju) kao osvajači, oni ne pokušavaju da vam oduzmu identitet", objasnio je papa i dodao da je važno da crkve "postoje zajedno".

AP navodi da se komentari pape Franje, izgleda, jasno odnose na Kinu koja je prekinula diplomatske odnose sa Svetom stolicom 1951. godine, ali bi takođe mogli da se odnose na Severnu Koreju, gde je crkva pod strogom kontrolom vlade.

Vatikan nije priznao crkvu u Severnoj Koreji i nema diplomatskih odnosa Pjongjanga i Svete stolice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.