Papa: Nasilje nad ženama je poput huljenja Boga

Izvor: B92, 02.Jan.2020, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: Nasilje nad ženama je poput huljenja Boga

Papa Franja danas je, tokom prve ovogodišnje mise, osudio nasilje nad ženama, uz ocenu da je takvo ponašanje poput huljenja Boga.

Papa tvrdi da, ako želimo bolji svet u novoj godini, treba da tretiramo žene sa dostojanstvom.

Dodao je da je uključivanje žena u odlučivanje ključno za postizanje mirnijeg i ujedinjenijeg čovečanstva, prenosi AP.

Tokom mise u bazilici Svetog Petra, papa Franja je upozorio "koliko puta se ženska tela žrtvuju na profanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oltaru reklama, profita i pornografije".

Izrazio je žaljenje zato što su žene kao, kako kaže, "izvori života", neprestano vređane, tučene, silovane, prisiljavane na prostituciju ili na abortus.

Papa Franja je pohvalio žene kao "donatore i posrednike mira" i pozvao ih da se potpuno povežu sa donošenjem odluka kako bi svet bio ujedinjeniji i spokojan.

"Osvajanje za žene je osvajanje za čitavo čovečanstvo", rekao je.

U svojoj izjavi, papa nije spomenuo predrasude prema ženama u katoličkoj crkvi, poput toga da one ne mogu postati sveštenici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.