Papa Franja traži da žvaće list koke

Izvor: Blic, 29.Jun.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja traži da žvaće list koke

Papa Franja izrazio je želju da žvaće listove koke kada od 8. do 10. jula bude boravio u poseti Boliviji, izjavio je juče na državnoj televiziji Marko Maćikao, bolivijski ministar kulture.

Bolivijski glavni grad La Paz, nalazi se na 3.600 metara nadmorske visine i jedna je od najviših svetskih prestolnica, a lokalno stanovništvo se vekovima protiv visinske bolesti bori žvakanjem listova koke.

Turisti ih takođe koriste, ali u vidu čaja, da bi ublažili efekte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << visinske bolesti kada borave u La Pazu.

Mnogi su se sad zapitali da li to poglavar rimokatoličke crkve hoće da pokaže toleranciju prema lakim drogama ili to čini u znak poštovanje lokalne tradicije.

Neprerađeni sveži listovi koke se legalno i masovno koriste u Boliviji, ali i u ostalim andskim zemljama. Bolivijanci, uključujući i predsednika Eva Moralesa, zastupaju pravo na žvakanje lišća koke, a biljku smatraju svetom.

"Ponudili smo papi čaj od koke ili nešto drugo za visinsku bolest, a on je izričito rekao da hoće da žvaće listove koke pa ćemo svetog oca dočekati sa svetim listom", rekao je Maćikao.

Posle Perua i Kolumbije, Bolivija je treći proizvođač koke i kokaina u svetu. Žvakanje listova koke bilo je zabranjeno Međunarodnom konvencijom o drogama iz 1961, godine, ali su 2013. Ujedinjene nacije u dokument unele klauzulu kojom se ova praksa izuzima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.