Papa Franja stigao u Havanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2015, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja stigao u Havanu

Papa Franja počeo je danas desetodnevnu posetu Kubi i SAD, pozdravivši veliko poboljšanje odnosa kubanskih vlasti i Rimokatoličke crkve.

Papa Franja je, takođe, na aerodromu u Havani, ohrabrio Kubu da nastavi da daje crkvi slobodu da ispunjava svoju misiju.

Poglavar Rimokatoličke crkve je pozvao Kubu i SAD da budu primer svetu, nastavljajući svoj diplomatski pristup.

"Sada već nekoliko meseci, svedoci smo poruke koja nas ispunjava nadom: procesa normalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odnosa. Pozivam političke lidere da nastave tim putem, kao primer pomirenja za ceo svet", naglasio je papa Franja.

Kubanski predsednik Raul Kastro zahvalio je papi zbog njegove uloge u podsticanju diplomatskog pristupa sa SAD, posle više od pola veka neprijateljstva, preneo je Rojters.

Prvi papa iz Latinske Amerike biće prvi poglavar katoličke crkve koji će se obratiti američkom Kongresu, a proglasiće i prvog sveca na američkom tlu, misionara Hunipera Seru.

Papa Franja je treći papa koji je posetio Kubu, a tokom ove posete, kako je saopšteno iz Vatikana, najverovatnije će se sastati sa Fidelom Kastrom.

Fidelovu želju da se sastane sa Argentincem "izrazio je njegov brat, predsednik Raul Kastro, papi, kada je proletos posetio Vatikan", rekao je uoči posete portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Posetu Kubi papa počinje u Havani, gde će biti dočekan kao neka vrsta heroja, pošto ga Kubanci s pravom smatraju zaslužnim za pomoć u obnovi diplomatskih odnosa SAD i Kube, prekinutih na vrhuncu Hladnog rata.

U Vašington papa stiže 22. septembra, a planirano je da se obrati u Ujedinjenim nacijama gde će govoriti o pitanjima migracije, životne sredine i verskim slobodama.

Portparol Vatikana je isključio mogućnost sastanka pape i ruskog predsednika Vladimira Putina, za koji su mediji spekulisali da bi mogao da se odigra u Njujorku, preneo je AFP.

Lombardi je, takođe, odbacio bojazni zbog bezbednosti pape (78), rekavši da će se on slobodno kretati tokom putovanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Papa Franja u Havani

Izvor: RTS, 20.Sep.2015

Papa Franja počeo je desetodnevnu posetu Kubi i SAD, pozdravivši veliko poboljšanje odnosa kubanskih vlasti i Rimokatoličke crkve. . Papa Franja je na aerodromu u Havani, ohrabrio Kubu da nastavi da daje crkvi slobodu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.