Panika zbog ebole u zapadnoj Africi

Izvor: Politika, 28.Jul.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panika zbog ebole u zapadnoj Africi

Liberija zatvorila granice zbog epidemije. – Prvi smrtni slučaj u 21-milionskom Lagosu. – Među zaraženima i dvoje Amerikanaca

Prema izveštajima agencija

Fritaun, Berlin – Dvoje američkih državljana – lekar iz Severne Karoline i hrišćanska misionarka – oboje na privremenom radu u Liberiji, najnoviji su pacijenti oboleli od ebole, smrtonosne zarazne bolesti koja je od marta u zapadnoj Africi odnela više od 670 života. Da zaustavi širenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tekuće epidemije najagresivnijeg tipa virusa ebole (od koje umire 90 odsto zaraženih), Liberija je juče zatvorila većinu graničnih prelaza i ograničila javne skupove širom zemlje.

Istovremeno, prvi smrtni slučaj od ebole zabeležen je juče u glavnom gradu Sijera Leona. Mlada frizerka obolela od ebole, koju je rodbina u petak nasilno odnela iz bolnice, umrla je juče u Fritaunu. Na drugom kraju Gvinejskog zaliva, osoblje bolnice u najprometnijem delu 21-milionskog Lagosa stavljeno je juče u sedmodnevni karantin, nakon što je tamo u petak umro jedan oboleli Liberijac. Na svim graničnim prelazima Nigerije (170 miliona stanovnika) pooštrena je kontrola putnika, preneo je Rojters.

Po oceni „Lekara bez granica”, epidemija ebole – bolesti koja se uglavnom prenosi bliskim kontaktom sa telima i izlučevinama zaraženih šimpanzi i slepih miševa i kapljičnim kontaktom sa obolelima – „otela se kontroli u pojedinim delovima zapadne Afrike”.

U međuvremenu, jedan pacijent oboleo od ebole biće lečen na klinici u Hamburgu, a njegov transport i dolazak u Nemačku neće dovesti u opasnost stanovništvo, preneli su nemački mediji.

Univerzitetska klinika Hamburg-Ependorf (UKE) iskazala je spremnost za lečenje pacijenta za koga se kaže da je najverovatnije afrički doktor, poznati virusolog Šeik Umar Khan (39), navodi nemačka štampa.

„Aktiviran je hamburški tim za infektivne bolesti i, u saglasnosti za svim državnim službama i javnim institucijama, izrazili smo spremnost da prihvatimo pacijenta”, rekla je portparolka UKE.

Zahtev za lečenje ovog pacijenta obolelog od ebole poslala je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U međuvremenu, tim eksperata SZO upućen je juče u Nigeriju i Togo u nastojanju da suzbije dalje širenje bolesti koja je prvi put registrovana u DR Kongu sedamdesetih godina 20. veka.

Nakon kratkotrajnog perioda inkubacije (između dva dana i tri sedmice) obolele obuzimaju nesnosni bolovi u mišićima, groznica, visoka temperatura, a zatim slede povraćanje, unutrašnje i spoljno krvarenje i smrt u najvećim mukama, navodi Bi-Bi-Si. Ebola je inače doskora registrovana uglavnom u centralnoj Africi, u DR Kongu, Ugandi i Sudanu. Najnovija epidemija ebole, iz do sada nepoznatih razloga, bukti daleko izvan te zone: u Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu...

„Lekari bez granica” upozorili su da postoji opasnost od širenja ebole i dalje po zapadnoj Africi, u Senegalu, Maliju, Gvineji Bisao i Obali Slonovače. Dosadašnji napori Svetske zdravstvene organizacije i niza međunarodnih organizacija da obuzdaju ebolu nisu urodili plodom.

„Lekari bez granica” su se u međuvremenu povukli iz zapadne Afrike, navodeći kao razlog manjak sredstava i sofisticirane opreme za zaštitu medicinskog osoblja, kao i otpor stanovništva prema proceduri lečenja, koja obuhvata karantin čitavih naselja.

T. V.

objavljeno: 29.07.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.