Pametniji od ljudi

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametniji od ljudi

Tehnologija i biologija će se za 20 godina spojiti u jednoj tački

Kompjuteri će za 20 godina biti pametnija od ljudi, a tehnologija i biologija će se spojiti u jedno, tvrdi futuristička knjiga koja se ovih dana pojavila na u izlozima britanskih knjižara.
U svojem delu "Singularnost je blizu", mislilac i izumitelj Rej Kercvel objašnjava da računarska snaga raste eksponencijalno. Ako se nastavi ovom brzinom, ubrzo će postati prilično pametni. Kada se to dogodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i pređu se granice biologije, to je singularnost koja predstavlja petu ljudsku epohu.
Čovečanstvo je, naime, do sada prošlo četiri velika razdoblja, kako ih vidi potpisnik zanimljivog štiva, a u petoj će prekoračiti biologiju i biologija i tehnologija će se spojiti u jednoj tački. Posledica toga biće svemir "zasićen superinteligentnim procesima".

Dotični futurolog, takođe, tvrdi da u doba postsingularnosti više neće biti razlike između ljudi i mašina, između fizičke i virtuelne stvarnosti. Usput se pominju još neke prednosti, a najzanimljivije su da će nanoroboti (veličine nekoliko milionitih delova milimetra) popravljati naše oštećene imunološke sisteme kada smo bolesni, a virtuelni seks omogućiti neograničena zadovoljstva bez obzira na bračni status.

Ali, iskrsavaju pojedine mane ili prepreke. Naime, loša strana ove priče jeste da će uvek biti zlonamernih hakera i virusa, čak i u singularnosti.

Istraživanja oblika života na početku 21. stoleća, inače, sve više zamagljuju razliku između prirodnog i veštačkog.

S. P.

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.