Izvor: B92, 10.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinski lekar tužio Libiju

Sofija -- Palestinski lekar, koji tvrdi da je mučen da bi priznao da je zarazio libijsku decu HIV-om, podneo tužbu protiv Libije u UN.

Ašraf Alhadžoudž i pet bugarskih medicinskih sestara su bili osuđeni na smrt u Libiji na osnovu optužbe da su započeli epidemiju side. Posle osam godina provedenih u zatvoru, oni su oslobođeni jula prošle godine, prema dogovoru o saradnji Libije i Evropske unije.

Medicinski radnici su rekli da su oduvek tvrdili da su nevini, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a da su priznali nedelo nakon sto su mučeni. Naučnici angažovani na slučaju su rekli da su pokazali da je epidemija side u Libiji počela pre nego što su lekari upošte sitgli.

Alhadžoudževa zastupnica, Holanđanka Lisbet Zefeld rekla je da je tužba u ponedeljak podneta Odboru UN za ljudska prava.

"To je zbog kršenja prava da se ne bude mučen, kršenja prava na pravično suđenje... osmogodišnje odlaganja procedure, nelegalne smrtne kazne, nelegalnog pritvaranja", rekla je Rojtersu Zafeldova.

Alhadžoudž je prošlog meseca, takođe, podneo tužbu u Francuskoj protiv libiskog lidera Muamera Gadafija, optužujući ga za mučenje.

Zefeldova je objasnila da njen klijent traži međunarodno priznanje da je nevin.

"On je pomilovan i poslat u Bugarsku. Ali presuda ostaje i potrebno je da neko izbriše tu presudu i Odbor za ljudska prava ima pravo da uradi to na međunarodnom nivou", kazala je Zefeldova i dodala da će odbor UN odlučiti da li je Libija prekršila međunarodni sporazum o ljudskim pravima.

Libija je prošle godine preinačila kaznu sa smrtne na doživotni zatvor nakon što je porodicama 460 žrtava virusa HIV-a plaćeno po milion dolara finansiranih iz međunarodnog fonda.

Zegfeldova je rekla i da je njen klijent odlagao podnošenje tužbe protiv Libije zbog pritisaka evropskih političara koji su ga ubeđivali da to ne učini kako bi se izbeglo ugrožavanje tek poboljšanih odnosa EU s Tripolijem.

Kritičari, međutim, kažu da je slučaj oslobađanja medicinskih radnika skandal budući da je dozvoljeno Libiji da normalizuje odnose sa Zapadom.

Šest medicinara je reklo da su pre njihovog puštanja u julu, primorani da potpišu da neće pokretati zakonski postupak protiv Libije, a devet libijskih policajaca i jedan doktor su pred libijskim sudom oslobođenji optužbe da su mučili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.