Palestinka napala Izraelca nožem

Izvor: RTS, 01.Dec.2014, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinka napala Izraelca nožem

Jedna Palestinka je nožem lakše ranila Izraelca na Zapadnoj obali, a nakon potere izraelske bezbednosne snage su pucale na mladu ženu, napadača.

Palestinka je preneta u bolnicu, a njeno stanje se opisuje kao ozbiljno, javili su izraelski mediji, prenosi Tanjug.

Palestinska novinska agencija Maan ju je identifikovala kao Amal Džamal Takatku (22) iz grada Beit Fadžar, južno od Vitlejema.

Navedeno je takođe da je Takatka služila kaznu u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izraelskom zatvoru.

Napetost između dva naroda porasla je u poslednjih nekoliko meseci, najviše zbog spora oko verskog mesta u Jerusalimu, svetog i za Jevreje i za muslimane.

Palestinci strahuju da Izrael namerava da promeni status kvo i da dozvoli da se i Jevreji tamo mole.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je više puta porekao te namere, ali ima ministara u njegovoj desničarskoj vladi koji žele da dozvole molitve.

Jevreji to mesto zovu Brdo hrama, jer su se tamo nekada nalazili jevrejski hramovi. Sada su tamo džamije Kupola na steni i Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Muslimani to mesto zovu Uzvišeno utočište, Haram el Šarif.

Netanijahu je optužio palestinskog lidera Mahmuda Abasa da huška Palestince na nasilje, u kome je u poslednjih šest nedelja ubijeno 11 Izraelaca u pet odvojenih palestinskih napada.

Najviše incidenta je bilo u Jerusalimu, ali se nasilje proširilo i na ostale delove Izraela i Zapadnu obalu.

Pet palestinskih napadača ubile su izraelske bezbednosne snage.

Šef izraelske bezbednosne službe ne deli, međutim, mišljenje Netanijahua i kaže da Abas ne snosi direktnu odgovornost za porast napetosti i nasilja, preneo je Asošijeted pres.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.