Izvor: Blic, 25.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci u kućnom pritvoru

Palestinci u kućnom pritvoru

JERUSALIM (AP-Rojters) - Izraelska vojska ponovo je okupirala sedište palestinskog lidera Jasera Arafata u Ramali, gradu na Zapadnoj obali. Najmanje 17 izraelskih tenkova zauzelo je pozicije u i oko Arafatovog štaba, koji čini kompleks zgrada, dok su buldožeri napravili barikade na glavom ulazu. Palestinski obaveštajni izvori tvrde da je najmanje 130 izraelskih tenkova u pratnji dva helikoptera ušlo u Ramalu, a da za vreme akcije nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bilo pucnjave. U saopštenju armije navodi se da su 'zauzete sve strateške tačke u gradu', a da je jedan vojnik povređen u eksploziji podmetnute bombe nedaleko od izbegličkog kampa Al Amari.

U međuvremenu, u pojasu Gaze izraelski helikopteri raketirali su dva automobila i ubili šest Palestinaca. U operaciji vojske pod nazivom 'Odlučan prolaz' već su okupirani Nablus, Dženin, Tulkarem i Vitlejem, dok se najmanje 600.000 Palestinaca nalazi u 'kućnom pritvoru' u tim gradovima koji su proglašeni za zabranjene zone.

Ranan Gisin, portparol izraelskog premijera Arijela Šarona izjavio je da će vojska ostati na okupiranim teritorijama sve dok ne budu slomljeni palestinski teroristički napadi. Međutim, Gideon Sar, sekretar izraelske vlade izjavio je da bi vojska na palestinskim teritorijama mogla da ostane do kraja izgradnje zaštitnog zida/ograde koji će razdvajati Zapadnu obalu od Izraela.

U pokušaju da se obračunaju sa ekstremistima u svojim redovima palestinske vlasti stavile su u kućni pritvor osnivača i duhovnog vođu militantne islamske organizacije Hamas, šeika Ahmeda Jasina. Odluka o stavljanju u kućni pritvor šeika Jasina doneta je u cilju zaštite interesa palestinskog naroda, a doneo ju je lično Arafat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.