Palestinci odbacili plan Izraela o obnovi pregovora

Izvor: Blic, 14.Maj.2012, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci odbacili plan Izraela o obnovi pregovora

Palestinski zvaničnici odbacili su novi izraelski predlog o obnovi pregovora, istakavši da se u njemu ne predviđa ispunjenje zahteva koji Palestinci već dugo postavljaju.

U pismu poslatom palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu izraelski premijer Benjamin Netanijahu je istakao da nova izraelska vlada jedinstva stvara novu mogućnost za obnovu mirovnog procesa.

Netanijahu je naveo da želi da obnovi pregovore što je moguće pre, ali je palestinska strana to hladno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << primila. Izraelski premijer je ojačao vladajuću koaliciju prošle nedelje kada je u nju doveo glavnu opozicionu partiju.

Otkako je postao premijer 2009. godine, Netanijahu je govorio američkom predsedniku Baraku Obami i državnoj sekretarki Hilari Klinton da ne može da napreduje u mirovnom procesu zbog sastava svoje koalicije. Njegovo savezništvo sa centrističkom Kadimom podstaklo je spekulacije da će možda njegov predlog Palestincima biti velikodušniji, jer sada više ne zavisi od tvrdokornih nacionalista.

Palestinska strana neće da obnovi mirovne pregovore dok Izrael ne zaustavi širenje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, gde Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

Oni takođe žele da granice te buduće države budu zasnovane na granicama Izraela pre šestodnevog rata, u kome su osvojene te teritorije, podseća AP.

Netanijahuov izaslanik Jicak Molhao predao je pismo Abasu u subotu, a Abas je o sadržaju pisama u nedelju obavestio komitet Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO). Vasel Abu Jusef, član komiteta je rekao da se u pismu "govori o jevrejskoj državi pored održive palestinske države", ali se ne obećava zaustavljenje širenje naselja, niti povratak na granice iz 1967.

U njemu se ponavlja stav Netanijahua da pregovori počnu bez postavljanja preduslova.

Netanijahu smatra da sve nesporazume treba rešiti u okviru pregovora. Komiet PLO je rekao da pismo "ne uključuje jasne odgovore o cetralnim pitanjima koji podrivaju obnovu mirovnog procesa".

Očekuje se da će se Abas konsultovati ovih dana sa arapskim liderima pre nego što zvanično odgovori Izraelu.

Povezane vesti: Sarkozi pohvalio oslobođenog izraelskog vojnika Šalita za hrabrost Palestinski predsednik: Neće biti novog ustanka protiv Izraela

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Palestinci odbacuju izraelski plan za obnovu pregovora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Maj.2012

Palestinski zvaničnici odbacili su novi izraelski predlog o obnovi pregovora, istakavši da se u njemu ne predviđa ispunjenje zahteva koji Palestinci već dugo postavljaju. U pismu poslatom palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu izraelski premijer Benjamin Netanijahu je istakao da nova izraelska...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.