Palestinci će tražiti podršku UN za državu

Izvor: Blic, Tanjug, 15.Nov.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci će tražiti podršku UN za državu

Palestinski zvaničnici najavili su danas da se pripremaju da zatraže od Ujedinjenih nacija da podrži njihovu nezavisnu državu, bez saglasnosti Izraela, jer gube nadu da mogu ostvariti svoje aspiracije kroz mirovne pregovore, što je izazvalo oštro reagovanje izraelskih zvaničnika.



Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da su nezadovoljni Palestinci odlučili da se okrenu Savetu bezbednosti UN, nakon 18 godina naizmeničnog pregovaranja i zastoja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pregovorima.

Palestinci će tražiti nezavisnu državu koja uključuje Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim, na teritorijama koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967.

"Sada je odlučujući momenat. Išli smo u mirovni proces kako bi postigli dvodržavno rešenje. Kraj je da kažemo Izraelcima da je međunarodna zajednica priznala dvodržavno rešenje u granicama iz 1967. godine", rekao je Erekat. Napori SAD da obnove izraelsko-palestinski pregovori zapali su u ćorsokak. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apelovao je na momentalan povratak pregovoračkom stolu ali Palestinci traže da Izrael najpre u potpunosti zaustavi izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali. ž

Netanijahu pristaje da se samo delimično uzdrži u izgradnji i odbija da prizna granice iz 1967. kao osnovu za sporazum.

Na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu živi oko 500.000 Izraelaca i hiljade izraelskih vojnika je stacionirano u tamošnjim bazama. Palestinci su već jednostrano proglasili nezavisnost 15. novembra 1988, koju je priznalo desetine zemalja ali nikada nije zaživela.

Erekat nije rekao kada će Palestinci zatražiti priznavanje države u UN, pa se to tumači i kao pritisak na Izrael.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak upozorio je da Izrael rizikuje da međunarodna zajednica podrži Palestince, ako se pregovori ne obnove. Bez mirovnog sporazuma, postoji mogućnost da podrška podstakne Palestince da proglase državu jednostrano, rekao je Barak na današnjoj sednici vlade.

Izraelski vicepremijer Silvan Šalom, član konzervativne partije Likud, upozorio je Palestince da ne čine jednostrane akcije.

"Mislim da Palestinci moraju znati da unilateralne akcije neće dovesti do rezultata kojima se nadaju", rekao je Šalom.

Savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nimr Hamad kazao je da Palestinci ipak nemaju nameru da žure u Savetu bezbednosti UN. "Moraćemo da se pripremamo za to dobro i da vodimo političke i diplomatske razgovore. Želimo da SB diskutuje o tome samo nakon što dobijemo garancije", rekao je Hamad, upozorivši na opasnost od američkog veta.

Drugi palestinski zvaničnik Mohamed Dahlan kazao je da druge opcije uključuju jednostrano proglašenje nezavisnosti i sveobuhvatni otpor naseljavanju i okupaciji.

Članovi SB za sada nisu reagovali, ali je Erekat rekao da Rusija podržava palestinski plan.

Ono što komplikuje stvar je činjenica da pojasom Gaze vlada islamistički Hamas, rival Abasovog umerenijeg Fataha, koji sada dominira samo na Zapadnoj obali.

Istovremeno palestinski premijer Salam Fajad rekao je da vlada u Ramali na Zapadnoj obali počinje dvogodišnji plan s ciljem da se postave osnove nezavisnosti, precizirajući da će se fukusirati na razvoj.

Ovaj plan je odvojen od plana Palestinske oslobodilačke organizacije koji je obeladanio Erekat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.