Izvor: Blic, 29.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinac osuđen na smrt zbog prodaje zemlje Izraelcima

Palestinski vojni sud u Hebronu na Zapadnoj obali osudio je Palestinca Anvara Bregita (59) na smrt vešanjem zbog prodaje zemlje jednoj izraelskoj kompaniji.

On je prodao zemlju pored svog sela Beit Omar koja mu zapravo i ne pripada, rekli su tužioci, kako prenose agencija. Kaznu tek treba da odobri palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa umerenijeg Fataha, pa se ne očekuje da bude izvršena.

Abas je ranije uskratio svoje odobrenje u nekoliko sličnih slučajeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Samo nad dvojicom Palestinaca su izvršene smrtne kazne.

Prodaju zemlje Palestinci smatraju izdajom s obzirom na to da s Izraelom imaju teritorijalni nesporazum. Izrael je okupirao Zapadnu obalu sa istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze u šestodnevnom ratu 1967. godine. Na toj teritoriji sada žvi oko 400.000 Izraelaca, ne računajući pojas Gaze, odakle su se naseljenici i vojska povukli još u leto 2005.

Palestinska strana optužuje Izrael da neprestano širi jevrejska naselja na Zapadnoj obali i zahteva da se takve aktivnosti okončaju pre moguće obnove mirovnih pregovora. Međutim, Izrael namerava da u okviru eventualnog konačnog mirovnog sporazuma zadrži velike blokove jevrejskih naselja na Zapadnoj obali pod svojom kontrolom.

Na Zapadnoj obali živi više od dva miliona Palestinaca koji se često sukobljavaju sa jevrejskim naseljenicima. Na smrtnu kaznu je, inače, osuđeno još nekoliko Palestinaca zbog sumnje da su bili doušnici Izraela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.