Palestina traži nezavisnost u UN

Izvor: B92, 23.Sep.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestina traži nezavisnost u UN

Tel Aviv -- Uprkos jakom pritisku zapadnih zemalja, palestinski predsednik Mahmud Abas odlučio da zvanično podnese zahtev za priznanjem palestinske države u UN.

On je naglasio da Palestinci teže da postigne svoje pravo i da žele svoju nezavisnu državu".

"Mi idemo bez ikakvog oklevanja i nastavljamo uprkos svim pritiscima", rekao je Abas članovima palestinske dijaspore u Njujorku.

Američka ambasadorka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Suzan Rajs ponovila je da taj potez neće doprineti mirovnom procesu i da će samo odložiti početak pregovora, koji su, kako je rekla, jedini način da Palestinci zapravo postignu nezavisnost.

Međutim, palestinski zvaničnik Mohamd Ištaje rekao je da je Abas zatražio o generalnog sekretara UN Ban Ki muna predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN da se zahtev podnese bez odlaganja.

Abasov zahtev UN da prizna nezavisnost Palestine na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i pojasu Gaze neće dovesti do nikakvih momentalnih promena.

Izrael će i dalje ostati okupaciona snaga na prve dve teritorije i nastaviti da ograničava pristup Gazi kojim vlada Hamas, podseća Asošiejted pres.

Isto tako razmatranje zahteva u SB moglo bi da potraje mesecima. SAD su najavile veto u tom telu, a Francuska je nastojala da se postigne kompromis na osnovu koga bi se palestinski status u Generalnoj skupštini unapredio u državu nečlanicu i odustalo od zahteva SB.

U francuskom predlogu je takođe poziv da se pregovori obnove u određenom roku i da se za šest meseci potpiše sporazum o granicama i bezbednosti, a za još šest meseci dogovor o drugim eksplozvinim pitanjima, navode izraelski mediji.

Međutim, taj predlog nisu navodno privhatili ni Izrael, a ni SAD.

Mogući sukobi: Izreal šalje pojačanje, Hamas najavio dan besa

Izraelska vojska je u međuvremenu pojačala pripravnost na Zapadnoj obali zbog bojazni od nereda iako nema nagoveštaja da će oni danas izbiti posle tradiconlanih molitvi muslimana petkom u podne.

"Rasporedili smo 22.000 policajaca sa zadatkom da bar do subote uveče održe red na celoj teritoriji Izraela", rekao je agenciji Frans pres portparol policije.

Palestinci su najavili da će demonstrirati dok Abas bude govorio u UN.

"Policija je podigla nivo pripravnosti na jedan ispod maksimalnog",dodao je on i rekao da će policajci biti duž "zelene linije", uz Zapadnu obalu, blizu arapskih kvartova i u pripojenom istočnom Jerusalimu.

U Jerusalimu policija je muškarcima mlađim od 50 godina zabranila pristup džamijama u starom gradu.

Pristup je dozvoljen samo starijima od 50 godina koji imaju dozvole boravka izdate od strane izraelskih vlasti, što isključuje Palestince koji žive na Zapadnoj obali.

Prema medijima, tri bataljona rezervista, od oko 1.500 ljudi, poslata su na Zapadnu obalu, kao pojačanje.

Napad jevrejskih naseljenika na Palestince mogao bi da izazove šire nasilje i to je jedna od briga armije Izraela.

Islamistički Hamas je za danas proglasio dan besa, ali izraelska vojska procenjuje da hamasovci nemaju infrastrukturu za veće nerede na Zapadnoj obali, gde dominira umereniji Abasov Fatah.

Izrael je posle Šestodnevnog rata 1967. protiv Egipta, Jordana I Sirije, okupirao Zapadnu obalu, Gazu i Istočni Jerusalim, teritorije za koje Palestinci žele da budu delovi njihove buduće države.

Palestinci su rekli da i oni daju prednost pregovorima, ali na osnovu granica od pre rata 1967, i pod uslovom da Izrael obustavi izgradnju naselja za Jevreje na okupiranim palestinskim teritorijama.

Desetine hiljada Palestinaca su u sredu demonstrirale u autonomnim gradovima na Zapadnoj obali.

U SB je Plestincima potrebno devet od 15 glasova da im zahtev prođe, ali čak i da ih osiguraju veto je neizbežan.

Obnova pregovora u ovom trenutku je krajnje neizvesna, jer obe strane insitiraju na svojim dugogodišnjim pozicijama.

Izrael traži da se pregovora bez preduslova, ali Palestinci neće da sednu za pregovarački sto dok se ne obustavi izgradnja u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

I Abas i Netanijahu će se danas obratiti GS. Netanijahu će upozoriti, kako se očekuje, da će palestinski zahtev imati katostrofalne posledice na pregovore, dok Abas smatra da nije kontroproduktivan mirovnom procesu.

Netanijahu takođe ne pristaje da se pregovora na osnovi granica iz 1967. godine koje je označio neodbranjivim.

Palestinski zahtev za nezavisnošću podnosi se skoro dve decenije nakon pokretanja istorijskih mirovnih pregovraa izmedju Izraela i Palestinaca, koji su sada odlučili su da zaobidju taj put i traže direktno priznanje dugoželjene nezavisne države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.