Izvor: B92, 10.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pala vlada u Ukrajini

Kijev -- Ukrajinski parlament danas je izglasao nepoverenje vladi, protiveći se ugovoru o gasu koji je prošle nedelje sklopljen sa Rusijom.

Ta rezolucija odmah stupa na snagu. Ukupno 250 poslanika je glasalo za nepoverenje vladi, odnosno glasali su za rezoluciju o smeni kabineta premijera Jurija Jekanurova. Parlament ima 450 poslanika.

Jekanurov će obavljati dužnost premijera dok predsednik Viktor Juščenko ne imenuje novog mandatara. U Ukrajini su za mart zakazani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamentarni izbori.

Juščenko: Odluka parlamenta nije legitimna

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko zatražiće od Ustavnog suda da preinači odluku parlamenta o raspuštanju vlade. "On smatra da ova odluka nije legitimna i podneće pravni zahtev Ustavnom sudu", rekla je zamenica šefa Juščenkove pres službe Larisa Mudrak u glavnom gradu Kazahsana gde se Juščenko nalazi u poseti.

Rad ukrajinskog Ustavnog suda je trenutno paralizovan jer nema dovoljno sudija. Parlament je blokirao izbor Juščenkovih kandidata za sudije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.