Pakistan: Novi napad na šiite

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 28.Dec.2009, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakistan: Novi napad na šiite

Karači -- Najmanje 30 ljudi je poginulo, a više desetina ranjeno u napadu bombaša samoubice tokom šiitske procesije u pakistanskom gradu Karačiju.

Eksplozija se dogodila na glavnom putu tokom prolaska vernika koji su obeležavali najveći šiitski praznik Ašuru, uprkos jakom obezbeđenju, preneo je Rojters. BBC navodi da je napadač ušetao usred procesije i aktivirao eksplozivnu napravu i da su vernici posle eksplozije iskaljivali svoj bes na medicinskoj službi, pripadnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosnih snaga i novinarima.

Strahuje se da bi broj žrtva mogao da poraste, jer se mnogi ranjeni nalaze u kritičnom stanju.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, mada napad dolazi usled porasta nasilja talibanskih ekstremista u Pakistanu.

Ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik izjavio je namera ekstremista je destabilizacija Pakistana.

"Ko god da je ovo učinio, ne može da bude musliman. On je gori od nevernika", rekao je Malik novinarima.

Na TV snimcima prikazan je oblak gustog dima iznad mesta eksplozije, a izveštači su javili da su ogorčeni vernici napali novinare i policiju i zapalili nekoliko radnji i vozila.

Šef policije u Karačiju Vasim Ahmed pozvao je na smirivanje situacije. On je rekao da je glava bombaša samoubice pronađena u blizini mesta eksplozije.

Praznikom Ašura obeležava se smrt imama Huseina, unuka proroka Muhameda, koji je ubijen u bitci 680. godine u iračkom gradu Kerbali.

Procesije šiitske manjine u Pakistanu često su meta napada sunitskih ekstremista, podsetila je britanska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.