Pahor: Napetosti sa Zagrebom rešiti strpljivim dijalogom

Izvor: N1 televizija, 04.Jan.2018, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor: Napetosti sa Zagrebom rešiti strpljivim dijalogom

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da bi hrvatska vlada u Ljubljanu i Brisel, formalnim ili neformalnim kanalima, trebalo da pošalje znak da pristaje na arbitražnu presudu, a to bi moglo da smiri sadašnje napetosti i donese konačan dogovor o sprovođenju presude.

"Pitanje primene arbitražne presude po mom je mišljenju rešivo uz strpljiv dijalog i ako Zagreb što pre pošalje poruku da granicu koja je presudom definisana kao konačno rešenje prihvata", kazao je Pahor.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Pahor je objasnio da bi po njegovoj procjeni takvu poruku hrvatska vlada, preko kredibilnog izvora, bilo službenim ili neslužbenim kanalom, trebalo da pošalje u Ljubljanu i Brisel, što bi onda, po njegovim rečima, omogućilo sporazum obeju vlada o konačnom razgraničenju.

U tome bi bila poželjna i aktivnija uloga Evropska komisije, kazao je Pahor.

Dodao je da će takva biti njegova glavna poruka čelnicima EU i NATO, s kojima se, kako je predviđeno, sastaje u Briselu početkom sledeće nedelje.

"Mislim da bi bilo korisno da se u napor za implementaciju granice aktivnije uključi Evropska komisija, koja je na određeni način i kumovala arbitražnom sporazumu", kazao je predsednik Slovenije, koji je 2009. supotpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije.

Slovenija je tada iznošenjem graničnog spora pred ad-hoc arbitražu, tada uslovljavala pristanak na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

"Za poboljšanje političke atmosfere s Hrvatskom i miran način primene presude, bilo bi korisno da susedna država on the record ili off the record, službeno ili neslužbeno, što pre pošalje poruku da je odluka arbitražnog suda i za nju obvezujuća te da želi dijalog o načinu sporazumne implementacije", rekao je.

Ocenio je da bi takav postupak Hrvatske jako rasteretio sadašnji pritisak, stvoren nakon isteka šestmesečnog roka za sprovođenje arbitraže.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Pahor: Napetost sa Zagrebom rešiti dijalogom

Izvor: RTS, 04.Jan.2018

Predsednik Slovenije Borut Pahor navodi da bi hrvatska vlada u Ljubljanu i Brisel, formalnim ili neformalnim kanalima, trebalo da pošalje znak da pristaje na arbitražnu presudu što bi moglo da smiri napetosti i donese konačni dogovor o sprovođenju presude. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.