Pad naftnih prihoda Iraka ugrožava obnovu infrastrukture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad naftnih prihoda Iraka ugrožava obnovu infrastrukture

BAGDAD - Pad prihoda od prodaje nafte će prisiliti zvanični Bagdad da smanji potrošnju sredstava za osnovne usluge neophodne građanima izmorenima ratom, kao što su tretman otpadnih voda i snabdevanje električnom energijom, tvrde irački zvaničnici.

Iračke vlasti su već otkazale ugovore vredne oko 600 miliona dolara u sektoru elektroenergetike sa američkom kompanijom "Dženeral ilektrik", francuskom grupacijom "Alstom", nemačkim konglomeratom MAN i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << južnokorejskom firmom "Hjundai", izjavio je zamenik ministra energetike, Rad al-Haris, a preneo Rojters.

"Zatražili smo milijardu dolara iz budžeta za realizaciju kratkoročnih ugovora. Dobili smo 400 miliona, što znači da su otkazani ugovori vredni 600 miliona. Otkazali smo sve što se ne smatra neophodnim u narednoj godini ili dve", naveo je Haris.

Strmoglavi pad cene nafte sa rekorda u leto 2008. godine od 147,27 dolara za barel na trenutnih 50 dolara za barel je prisilio iračku vladu da dva puta smanji planove potrošnje za 2009, prvo sa početnih 80 milijardi dolara na oko 62 milijarde dolara, a zatim je parlament jednostrano odlučio da vladi ostavi samo 58,6 milijardi dolara za obnovu države izmučene dugogodišnjim ratom i sankcijama.

Među projektima koji su otkazani zbog nedostatka sredstava su plan postavljanja podzemnih strujnih kablova i modernizacije mreže u cilju boljeg pokrivanja povećane potrošnje električne energije. Program povećanja kapaciteta za proizvodnju električne energije je smanjen sa 2.000 na 600 megavata, naveo je Haris.

Sistem kanalizacije i otpadnih voda u iračkoj prestonici nije obnavljan 15 godina, a postoje delovi Bagdada gde je ta infrastruktura potpuno uništena.

Haris je objasnio da je za iračke opštine prvo izdvojeno pet milijardi dolara za razvoj, ali je iznos kasnije smanjen za 60 odsto. Bagdad će sa svojih sedam miliona stanovnika dobiti oko 340 miliona dolara, dok mu je prethodno bilo namenjeno gotovo 600 miliona dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.