Izvor: RTS, 08.Maj.2021, 10:02

Pad kineske rakete koja kruži oko Zemlje očekuje se danas, ali gde još se ne zna

Ostaci kineske rakete lansirane prošle nedelje mogli bi se da se vrate u atmosferu kasno u subotu, ili rano u nedelju, saopštio je američki federalni Centar čiji je fokus na istraživanju svemira. Kinesko ministarstvo saopštilo je u petak da će ostaci rakete sagoreti pre ulaska u atmosferu i da je malo verovatno da će prouzrokovati bilo kakvu štetu.
Vojska SAD saopštila je prethodno da Američka svemirska komanda prati nekontrolisani ponovni ulaz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kineske rakete, prenosi Rojters.

Organizacija "Aerospejs korporejšn" navela je na Tviteru da se prema poslednjim predviđanjima očekuje da će telo rakete "long marč 5b" ponovo ući u atmosferu u 8 sati u nedelju.
Prema predviđanjima te organizacije ulazak se očekuje kod novozelandskog Novog ostrva, ali je, kako prenosi agencija, pad moguć bilo gde.
Delovi možda padnu i u ItalijiIz italijanske civilne zaštite upozorili su stanovnike južnih regiona Umbrija, Lacijum, Abruco, Molize, Kampanja, Bazilikata, Apulija, Kalabrija, Sicilija i Sardinija, da u noći sa 8. na 9. maj ostanu "u zatvorenim prostorima" jer postoji mogućnost da ostaci kineskog satelita, koji bez kontrole pada na Zemlju, završe u delovima upravo tih italijanskih regiona.
Prema rečima direktora Civilne zaštite Fabricija Kurča, koje prenosi agencija Ansa, postoji mala verovatnoća da delovi satelita, čak i ako padnu, oštete zgrade, ali se građanima za svaki stučaj savetuju da oko 2.00 9. maja ostanu iza zatvorenih vrata.
Delovi bi, prema prema proceni kineskih stručnjaka, trebalo da padnu negde u more, ali postoji i mala verovatnoća da završe tamo gde nije planirano.
Jezgro rakete visoko 30 metara rakete "long marč 5B" lansiralo je modul "Nebeska harmonija" u Zemljinu orbitu 29. aprila.
Zatim je "long marč 5B" ušao u orbitu, čime je nastala mogućnost za jedan od najvećih nekontrolisanih ulazaka u atmosferu. Neki eksperti se pribojavaju da bi raketa mogla da padne u naseljeno područje.
Deo rakete, prema podacima američke vojske, kruži oko Zemlje na svakih 90 minuta brzinom od oko 27.600 kilometara na čas na visini od više od 300 kilometara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pad kineske rakete na Zemlju očekuje se tokom noći ili ranog jutra

Izvor: Danas, 08.Maj.2021

Ostaci kineske rakete lansirane prošle nedelje mogli bi se da se vrate u atmosferu u nedelju oko 5.30 časova po našem vremenu, ali postoji mogućnost da se to desi i do dva sata ranije ili kasnije, saopštila je večeras organizacija "Aerospejs korporejšn".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.