Pad Bo Silaja

Izvor: Vostok.rs, 29.Apr.2012, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad Bo Silaja

29.04.2012. -

U ekskluzivnom intervjuu za „Glas Rusije" Gordon Čeng, autor knjige «Coming Collapse of China», govori o zamršenom skandalu, koji je obuhvatio političku scenu Kine. Skandal nije rezultirao samo padom bivšeg lidera komunističke partije Bo Silaja, nego i obelodanjivanjem informacija o mnogobrojnim incidentima korupcije u svim vladinim frakcijama.

Zamršena politička intriga, u koju je načas teško poverovati, bila je razlog pada bivšeg lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kineske komunističke partije Bo Silaja. Nekada je on bio uzor nove generacije partijskih vođa, a na današnji dan on je optužen da je umešan u mučenja i ubistva, i veze sa bivšim šefom policije, koji sada traži azil u SAD. Njegov predmet je po prvi put privukao pažnju sredstava javnog informisanja zbog povezanosti sa tajanstvenim ubistvom britanskog biznismena Nila Hejvuda. Istraga koja je usledila, prerasla je u jedan od najvećih političkih skandala u istoriji Kine.

Da li je kineskoj vladi bilo poznato o korumpiranosti Bo Silaja? Zašto vlada pokušava da ukloni upravo njega?

Lideri komunističke partije nalaze se u stalnoj borbi za vlast. Ove godine lideri četvrte generacije, koju predvodi Hu Đintao, moraće da predaju vlast petoj generaciji, koja se prema nekim pretpostavkama nalazi pod vlašću Ksi Džinpinga. Zbog ove promene vlasti, do koje dolazi jednom u deceniji, lideri komunističke partije vode međusobnu borbu, koja je u zadnje vreme poprimila daleko veće razmere. Bo Silaj je imao jaku političku podršku, koja bi mu omogućila da postane stalni član komiteta politbiroa, u kojem se nalaze kineski politički lideri. To nije svima odgovaralo, i zato je odlučeno da se eliminiše. Iz tog razloga skoro je bila obelodanjena informacija o Bo i njegovoj ženi, o smrti Nila Hejvuda i mnogi drugi intrigirajući detalji skandala.

Bo Silaj je „naslednik". Da li bi ste objasnili šta to znači i zašto je ovaj aspekat značajan u svemu tome?

„Naslednik" je potomak prethodnih lidera Narodne Republike Kine. Otac Bo, Bo Ibo, - bio je član „osmosmorice besmrtnih" Narodne Republike Kine. Prihvaćeno je da se „naslednicima" smatra frakcija u komunističkoj partiji. Druge frakcije su - Šanhajska grupa, na čelu sa bivšim liderom Điang Ceminom, i frakcija saveza komunističke omladine, na čelu sa Hu Đintao, današnjim liderom. „Naslednici" su neformalna grupa, koja možda i nije toliko jedinstvena, ali bez obzira na to dovoljno je uticajna, s obzirom da će Si Đinping, koji je spada u „naslednike", krajem godine možda postati sledeći lider Kine.Zato je pažnja ljudi često usmerena na frakciju „naslednika".

Da li je korupcija prisutna unutar frakcije „naslednika"?

Da, prisutna je, kao i u svim ostalim frakcijama. U ovom trenutku, problem komunističke partije je u tome što je korupcija izašla izvan kontrole, jer je u Kini suviše mnogo novca zbog naglog rasta privrede. I to je prouzrokovalo da narod okrene leđa vladi. To je realan problem, jer je u prošlosti korupcija bila razlog pada dinastija, tako se izgleda i danas istorija ponavlja. Postoji informacija iz nepotvrđenih izvora da je Gu Kailaj, žena Boa, ubila britanca Nila Hejvuda jer je Hejvud zatražio veliki deo za prebacivanje velikih novčanih iznosa u inostranstvo. Nije mi poznato koliko je ova informacija istinita, najverovatnije to nije tako, međutim upravo o tome kineski narod svakodnevno čita u javnim glasilima. To veoma negativno utiče na ugled komunističke partije.

Bo je takođe učestvovao u delatnostima armije. Da li bi mogli da razjasnite, na koji način slučaj Bo može da utiče na obelodanjivanje informacija o korupciji u Narodnoj oslobodilačkoj vojsci?

Žena Boa je ćerka generala, i njena porodica je umešana u korupciju u Narodnoj oslobodilačkoj vojsci. U svakoj državnoj strukturi Kine prisutna je korupcija i Narodna oslobodilačka vojska nije izuzetak, a usled toga sada posmatramo razvoj velikih skandala, koji su vezani za korupciju i vojsku. Značaj ove okolnosti je u tome da Bo ima veza unutar vojske. Tokom prve nedelje razvoja skandala, početkom februara, Bo se odmah uputio u provinciju Hunan, gde je lociran glavni štab 14 grupe armije. Jasno je, da uprkos apelima i obraćanjima Hu Đintao vosci, lojalnost vojske je ipak pod pitanjem. Posebno u kontekstu glasina o tri udara tokom ove godine, koje su, što je sasvim moguće, bile istinite.

Bo je potrošio milione na malobudžetsku stambenu izgranju, pružao je podršku maloimućnom delu stanovništva i vodio borbu protiv korupcije. Da li Bo ima podršku u narodu i kako se on izjašnjava povodom skandala?

Bo je veoma popularan, pošto je uradio daleko više drugih lidera u pružanju podrške maloimućnim. Ne želim time da kažem da je on bio pravi reformator ili da drugi lideri komunističke partije nisu pokušavali da pruže podršku siromašnim. Međutim Bo je uradio više od drugih, i zato je on izuzetno popularan u kineskom narodu. Mnogi izražavaju žaljenje, što drugi politički lideri pokušavaju da ga uklone, a to znači da se demonstracije, koje su održane u Čuncinu u znak podrške Boa, mogu očekivati i u drugim regijama.

Da li smatrate mogućim masovne proteste, nalik na održane na trgu Tjenanmen?

Da, i nisam jedini koji o tome govori. Vodeći kineski analitičari govore o mogućnosti masovnih protesta u celoj zemlji. Ovaj aspekt je iznenađujući, jer samo nekoliko meseci unazad upravo su oni uveravali da će promene proći mirno i da se partija konačno utvrdila. Zapanjujuđe je videti preocenjivanje značaja socijalne nestabilnosti. Ja ne tvrdim da će biti protesta, ali sam ubeđen da je to veoma moguće. Sve glasine samo pojačavaju delegimitizaciju vladavine partije. Bo i njegove pristalice imaju potpuno osnova za napad na svoje oponente.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.