PUSTOŠ RAMADIJA Ovako izgleda grad kada kroz njega protutnja islamistička vojska

Izvor: Blic, 19.Maj.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUSTOŠ RAMADIJA Ovako izgleda grad kada kroz njega protutnja islamistička vojska

Islamska država je objavila video snimak ulica iračkog grada Ramadija samo dan nakon što ga je zauzela u krvavoj bici s iračkim snagama bezbednosti.

Procenjuje se da je oko 500 ljudi, medju kojima ima i civila i iračkih vojnika, poginulo tokom proteklih nekoliko dana dok su se vodile žestoke borbe za kontrolu nad gradom Ramadijem, koji je sinoć pao u ruke džihadistia Islamske države, izjavio je portparol guvernera iračke provincije Anbar Muhanah Hajmur.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavio da je taj grad takodje napustilo oko 8.000 ljudi, povrh pravog egzodusa iz aprila, kad je, prema podacima, Ramadi i okolna sela zbog zestokih borbi napustilo čak 114.000 od ukupno pola miliona gradjana, prenela je agencija AFP.

Lokalni zvaničnici tvrde da su džihadisti IS u Ramadiju izvršili masovno ubistvo iračkih vojnika i civila.

IS je juče preuzela Ramadi, prestonicu iračke provincije Anbar, nateravši na povlačenje zvanične iračke snage uprkos tome što su američke snage istovremeno vršile vazdušne udare na položaje džihadista.

Iračke trupe i sunitske milicije koje su sa njima u savezu odbile su napad organizacije Islamska država na grad Kaldija u provinciji Anbar, koji se nalazi između dva grada pod kontrolom ekstremista, rekao je jedan od vođa milicija.

Šekik Rafi al Fadavi rekao je danas da je ofanziva Islamske države počela ubrzo posle ponoći, sa ciljem da se zauzme Kaldija, grad između Faludže i Ramadija, glavnog grada provincije Anbar.

Ramadi je pao u ruke ekstremista tokom vikenda. To je najznačajniji uspeh Islamske države otkako su SAD sa saveznicima počeli prošlog leta da bombarduju položaje ekstremista.

Al Fadavi je rekao da su pripadnici Islamske države zauzeli jedno seoce ispred Kaldije i da pri tom nije bilo poginulih ni među vojnicima ni među sunitskim borcima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.