PRVO POGUBLJENJE ŽENE U POSLEDNJIH 100 GODINA

Izvor: Kurir, 20.Sep.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVO POGUBLJENJE ŽENE U POSLEDNJIH 100 GODINA

RIČMOND - Američka savezna država Virdžinija priprema se da u četvrtak pogubi prvu ženu u poslednjih 100 godina, javila je američka TV mreža Si-En-En.

Pošto je guverner Virdžinije u petak uveče odbio njen zahtev za pomilovanje, 41-godišnja Tereza Luis (Teresu Lewis) će u četvrtak postati prva žena koja je pogubljena u toj državi od 1912. godine. Luisova je osuđena na smrt zbog svirepog ubistva supruga Džulijana i njegovog sina Čarlsa kako bi se domogla njihovog životnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << osiguranja. Ubistvo su na njen nagovor 2002. godine izvršila dvojica saučesnika, od kojih je jedan bio njen ljubavnik. Njih dvojica su osuđeni na doživotni zatvor.

Pogubljenje Luisove biće izvršeno u četvrtak u zatvoru u Ričmondu smrtonosnom injekcijom osim ukoliko ne bude stopirano odlukom Vrhovnog suda SAD koji trenutno razmatra njen zahtev za pomilovanje. Advokati Luisove i protivnici smrtne kazne navode da ona ne zaslužuje da bude pogubljena, jer je utvrđeno da ima nizak IQ, na granici mentalne retardacije i da je bila manipulisana od svojih saučesnika.

Luisova će biti prva žena pogubljena u poslednjih pet godina u SAD gde na smrtnu kaznu trenutno čeka još 61 žena. Od ponovnog uvođenja smrtne kazne 1976. godine, u SAD je pogubljeno 11 žena, a poslednja je bila Frensis Njutn 2005. u Teksasu. U poslednjih 100 godina u SAD je pogubljeno 40 žena.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.