PRVI SNEG U POLJSKOJ ODNEO DVA ŽIVOTA

Izvor: Kurir, 29.Nov.2010, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI SNEG U POLJSKOJ ODNEO DVA ŽIVOTA

VARŠAVA - Dve osobe u Poljskoj prve su žrtve snežnog nevremena koje je ovog vikenda zahvatilo veliki deo Evrope, dok meteorolozi predviđaju da Veliku Britaniju očekuju jači vetrovi, mraz i nove padavine

VARŠAVA - Dve osobe u Poljskoj prve su žrtve snežnog nevremena koje je ovog vikenda zahvatilo veliki deo Evrope, dok meteorolozi predviđaju da Veliku Britaniju očekuju jači vetrovi, mraz i nove padavine.

Tokom vikenda 70-godišnji muškarac preminuo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je od hladnoće na jugu Poljske, dok je druga žrtva 40-godišnjak koji je stradao u centralnom delu zemlje, javio je poljski novinski portal na engleskom jeziku Njuz. Sneg je prekrio južne i centralne krajeve Poljske, a tokom dana padavine se, uz dalji pad temperature, očekuju i na severu, prenosi Tanjug.

Snežni pokrivač dostigao je 50 centimetara na Sudetskim planinama, a meteorolozi najavljuju da će se temperatura u pojedinim planinskim oblastima spustiti na 20 stepeni Celzijusovih ispod nule. Ista temperatura predviđa se i za Britaniju, gde je tokom vikenda zabeleženo najhladnije vreme za ovaj mesec, a u Velsu se temperatura spustila na minus 18. U višim predelima Škotske i severne Engleske snežni pokrivač dostigao je 50 centimetara, a meteorolozi su upozorili na oštre vremenske uslove za celu istočnu obalu, dok su upozorenja na obilne padavine izdata za London, južnu Englesku, istočni Midlends i Škotsku. Nevreme u Britaniji već je dovelo do ozbiljnih problema u saobraćaju. Aerodrom u Edinburgu je zatvoren, a više letova na drugim aerodromoma kasni, ili je otkazano, preneo je Rojters.

Obilne padavine, koje su zahvatile jug Nemačke, izazvale su haos na aerodromu u Minhenu, drugom po veličini u zemlji, gde je otkazano najmanje 30 letova, a u Bavarskoj je zabeleženo preko 100 saobraćajnih nesreća, ali su one prošle bez tragičnih posledica. Obilne padavine pogodile su i Češku, gde je snežni pokrivač u planinskim predelima dostigao 20 centimetara, a najveće nevreme zabeleženo je na severozapadu zemlje, gde se na saobraćajnicama zadržao sneg i led. Iako komunalne službe čiste najprometnije puteve, na mnogim deonicama ostalo je blokirano više teretnih vozila, javila je MIA.

Inače, prvi veći sneg koji od nedelje uveče veje u srednjoj Evropi opet je iznenadio i vozače i putare, a manji udesi kamiona na nekim mestima u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj blokiraju magistralne pravce iako su putevi uglavnom prohodni. Poljska prestonica Varšava, po kojoj od jutra automobili samo mile, izvela je na ulice 180 plugova, a u pripravnosti je još 308. Varšavški aerodrom "Okenće" je zbog problema sa čišćenjem snega sa zavejane piste morao letove iz Italije, Francuske, Norveške i Krakova da preusmeri na aerodrom u Katovicama na samom jugu zemlje, dok drugi letovi kasne.

Novinske agencije

U Sloveniji sneg prestao da pada

Sneg u Sloveniji je prestao da pada, a nove padavine najavljuju se za sredu. U pojedinim delovima zemlje je napadalo i do pola metra snega. Iz Centra za saobraćaj je saopšteno da su putevi u Sloveniji većinom prokrčeni i posuti, ali se upozorava na oprez i strpljivu vožnju. Na graničnom prelazu Bregana (Obrežje) teretna vozila čekaju na prelaz granice oko dva sata.

Poplavljen centar Gospića

Jako nevreme i obilne padavine prouzrokovale su poplavu u centru Gospića u kojoj su osim podruma porodičnih kuća i stambenih zgrada poplavljene i zgrade Ličko senjske policijske uprave i tamošnje bolnice. Za manje od sata vatrogasci su imali više od 20 intervencija. Osim poplava, vetar je lomio krošnje stabala, a polomljene su tende u dva kafića.  Osim u Gospiću, poplavljeno je više kuća i dvorišnih zgrada u Ličkom Novom i podvelebitskom naselju Brušane, gde su bujice sa Velebita na nekim mestima poplavile državni drum Gospić-Baške Oštarije. Osim u rejonu Gospića, mediji izveštavaju i o opasnostima od poplave u donjem toku Neretve kod Metkovića gde voda ugrožava delove naselja.

Vetar besni Bugarskom

Skoro 15.000 domova u Sofiji ostalo je bez električne energije usled jakih vetrova. Vetar jačine 18 metara u sekundi osim u Sofiji pričinio je i mnogo šteta u celom zapadnom delu zemlje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.