PROTESTI U SKOPLJU Demonstranti vole šatore, kampuju i vlast i opozicija

Izvor: Blic, 19.Maj.2015, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTESTI U SKOPLJU Demonstranti vole šatore, kampuju i vlast i opozicija

Pristalice vladajuće VMRO-DPMNE provele su noć u šatorima ispred makedonskog Sobranja u Skoplju, dok pristalice opozicije već drugu noć zaredom kampuje ispred zgrade Vlade.

30,000 rally for Macedonia's PM after huge rival demo http://t.co/zeSNU3D2Is pic.twitter.com/CDV2s3xNEP

Novi šatori postavljeni su nakon sinoćnjeg skupa podrške premijeru Nikoli Gruevskom.

Članovi VMRO-DPMNE, koju se sebe nazvali "čuvarima demokratije i narodne volje", najavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su da će i narednih dana ostati ispred Sobranja, a makedonski mediji navode da je planirano da 500 do 600 ljudi danonoćno dežura ispred parlamenta.

#Macedonia - Skopje tonight, Pro Gov #Gruevski rally Painful images for EU / US ambassadors, Soros & comp :-) pic.twitter.com/oiQFAnIt6l

Pristalice opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), koje su u nedelju, 17. maja, postavile šatore na zelenoj površini ispred Vlade, drugu noć su kampovale, uz poruku da će ostati dok Gruevski ne podnese ostavku.

Njima se noćas pridružila potpredsednica SDSM-a Radmila Šećerinska, koja je noć provela pred zgradom vlade.

Gee. Wonder where some of the sponsor of instability comes from? At pro-govt rally in Skopje, #Macedonia. #Putin pic.twitter.com/Hl3Xup2TOU

Lider opozicije Zoran Zaev noćas nije bio sa kamperima ispred vlade, jer danas putuje u Strazbur gde će sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim uz posredovanje predstavnika EU razgovarati o mogućnostima za razrešenje duboke političke krize u Makedoniji.

Ministri inostranih poslova EU odredili su evrokomesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana da pomogne Gruevskom i Zaevu u pronalaženju rešenja za probleme u Makedoniji.

A relaxed, colorful protest camp in sunny #Skopje #Macedonia today. They've said they'll stay til PM Gruevski resigns pic.twitter.com/3TvF1DOTWA

Makedonija se nalazi u političkoj krizi od prošlih prevremenih parlamentarnih izbora koje opozicija nije priznala i zbog čega ne učestvuje u radu zakonodavnog organa.

Kriza je intenzivirana krajem januara, kada je premijer Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo da objavljuje kompromitujuće snimke kojima optužuje premijera za kriminal i korupciju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.