PREOKRET U POLITICI SVETSKIH SILA: Britanija i SAD nikada više neće intervenisati u drugim državama!

Izvor: BKTV News, 27.Jan.2017, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREOKRET U POLITICI SVETSKIH SILA: Britanija i SAD nikada više neće intervenisati u drugim državama!

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je večeras u Filadeflijii da SAD i Velika Britanija neće vojno intervenisati u drugim država, pozvavši SAD da obnovi svoje specijalne i dobre odnose sa Velikom Britanijom.

Obraćajući se kongresmenima u Republikanskoj stranci u Filadelfiji, Mej je rekla da ove dve države imaju "odgovornost" da ponude celom svetu svoje liderstvo.

Ona je izrazila podršku za neke Trampove spoljnopolitičke prioritete, osuđujući "maligni" >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << uticaj Irana. Mej je podržala borbu protiv ISIS-a i obećala da će se zauzeti za bezbednost Izraela.

Mej je, obraćajući se republikancima, rekla da bi SAD i Velika Britanija trebalo vojno da intervenišu u drugim državama samo kada je nacionalni interes obe zemlje u pitanju.

FOTO: Tanjug/AP

"Dani kada su Ujedinjeno Kralejvstvo i SAD intervenisale u drugim državma, kako bi svet krojile po svojoj meri, su gotovi. Ali, ne možemo ostati ravnodušni kada postoji neka ozbiljna pretnja po naše interese i bezbednost ljudi", izjavila je ona okupljenima u Filadelfiji.

UK Prime Minister Theresa May: The US and UK have "a responsibility to lead" https://t.co/6OZtrfIwim https://t.co/LRATLQWmeC

Ona je čestitala republikancima na njihovoj izbornoj pobedi u novembru.

"Zbog svega toga, zbog onoga što ste zajedno postigli, zbog velike pobede koju ste ostvarili, SAD sada može biti jača, veća, kao i država puna samopouzdanja u godinama koje dolaze", izjavila je premijerka Velike Britanije što je naišlo na veliki aplauz.

"Amerika koja je puna samopouzdanja je dobra stvar za ceo svet", dodala je ona.

"Stojim ovde pred vama ne samo kao premijerka Velike Britanije, nego kao i vaš kolega konzervativac koji veruje u iste principe kojima se rukovodi vaša partija", rekla je Mej.

"Sloboda. Dostojanstvo rada. Principi nacije, porodici, ekonomska racionalnost, patriotizam i stavljanje vlasti u ruke naroda, to su vrednosti koje zajedno delimo", rekla je ona.

Ona je navela da SAD i Velika Britanija treba da ojačaju svoje odnose sa Rusijom.

"Moramo da gradimo dobre odnose i sisteme, moramo da sarađujemo, a ne da ulazimo u konflikte. Nikada nećemo dovoditi u pitanje bezbednost Rusije", rekla je premijerka Britanije.

PM Theresa May: Our two countries must lead; When others step up and the US and UK step back, it's bad for the world https://t.co/h5JkM52Jd7

— CNN (@CNN) January 26, 2017

Premijerka je istakla poseban odnos između Ronalda Regana i Margaret Tačer, izrazivši nadu da će takav odnos ostvariti i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je, navodno, Terezu Mej počeo da oslovljava sa "moja Megi".

FOTO: Tanjug/AP

Mej će na ovaj način postati prva svetska liderka koja će se sastati sa Trampom nakon njegove inauguracije, kada budu razgovarali u Beloj kući.

Britanska premijerka, prenose mediji, želi da izgradi blizak politički odnos sa američkim predsednikom uprkos mnogobrojnim upozorenjima da se ne zbližava sa "mnogo kritikovanim Trampom".

FOTO: Tanjug/AP

"Mislim da oboje delimo isti interes, a to je da naše dve Vlade rade u interesu svih građana, a posebno da rade u interesu radnika i radničkih porodica", izjavila je Mej.

"Mislim da je to veoma važno. Mislim da delimo taj interes i nameru u obe države."

U govoru koji je večeras održala vodećim Repbulikanskim političarima u Filadelfiji, Mej je pokazala interesovanje i podršku za Trampa, kao i za njegove planove kada je u pitanju nova američka administracija.

FOTO: Tanjug/AP

Ona je pozdravila Trampa rečima da je pomogao da Amerika "ponovo otkrije svoje samopouzdanje", kao da se cela nacija obnovi, pozvavši američkog predsednika da Velika Britanija i SAD ponovo budu svetske sile broj jedan.

"Ono što je još važnije jeste prilika da, zapravo, sednem sa predsednikom Trampom i pričam sa njim "oči u oči", o interesima koje delimo, o našem posebnom političkom odnosu, kao i o izazovima sa kojima se oboje susrećmo", navela je ona.

Međutim, dok je bila na putu ka SAD-u, već je izbio mali diplomatski skandal između Trampove administracije i Meksika.

Naime, predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto otkazao je svoju posetu Vašingotnu zbog naređenja američkog predsednika Donalda Trampa da se započne izgradnja zida na granici SAD-a i Meksika.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.