PRELIMINARNI REZULTATI Najviše glasova Makronu i Le Penovoj

Izvor: Blic, 23.Apr.2017, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRELIMINARNI REZULTATI Najviše glasova Makronu i Le Penovoj

Birališta u Francuskoj zatvorena su večeras u 20:00 sati, a prema prvim informacijama u drugi krug predsedničkih izbora plasirali su se centristički kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, javlja britanski "Gardijan".

🔴 #BREAKING - French conservative candidate Fillon concedes defeat, calls on supporters to vote for Macron https://t.co/IF4WbYiEAr pic.twitter.com/GxoSDRcXwF
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Prema rezultatima istraživanja više instituta, Makron je u danas održanom prvom krugu glasanja osvojio od 23 do 24 odsto glasova, dok je Le Pen dobila nešto manje - od 21,6 do 23 odsto glasova, prenosi AFP.

"Figaro", međutim, navodi da su Makron i Le Pen izjednačeni sa 23 odsto glasova, dok su isti broj glasova dobili i kandidat desnog centra Fransoa Fijon i predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon - 19 odsto.

Svakako, iza liderke Nacionalnog fronta su i nekada glavni favorit izbora Fransoa Fijon, kao i Žan-Lik Melanšon koji imaju oko 19.5 odsto birača.

Nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron, poručio je večeras da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.

- Francuzi su izrazili želju za promenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske - rekao je Makron za AFP.

VIDEO - France Presidential Election: Joyful atmosphere at En Marche headquarters after Macron's win https://t.co/u28i1iU3I6 pic.twitter.com/oKymu9HnxR

Pristalice kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, okupljene u izbornom štabu koji se nalazi u jednoj sportskoj hali u gradu Enen-Bomon na severu Francuske, burno su večeras proslavile vest da je ona, prema televizijskim projekcijama, ušla u drugi krug predsedničkih izbora.

Pristalice nose plavo-bele transparente na kojima piše "Marinu za predsednicu, a na zvuke Marseljeze uzvikuju "Pobedićemo", prenosi BBC.

Svoje oduševljenje nije krila ni Marion le Pen, nećaka liderke Nacionalnog fronta, koja se sa oduševljenjem na Tviteru proslavila rezultat Marin le Pen, napisavši: Ovo je velika pobeda za francuske patriote.

"C'est une belle victoire pour tous les patriotes !" pic.twitter.com/JxQHZldOFp

S druge strane, Fijon je izrazio razočaranje predviđanjima, dok je kandidat Socijalističke partije Benoa Amon priznao poraz i pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Makrona (39), bivšeg ministra ekonomije.

Amon je rekao da prve procene pokazuju "istorijsko kažnjavanje levice".

Takođe, francuski premijer Bernar Kaznev, nakon što su ankete pokazale da u drugi krug ulaze nezavisni centristički kandidat Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, pozvao je sve demokrate da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Emanuela Makrona.

- Pozivam da glasate za Emanuela Makrona u drugom krugu kako bismo pobedili Nacionalni front i osigurali da užasan projekat Marin Le Pen koji bi vratio Francusku u prošlost i podelio naš narod ne uspe - rekao je Kaznev.

Isti poziv glasačima je preko Tvitera uputio i ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero.

Ranije, ankete su davale različite prognoze u vezi sa pitanjem ko će se od 11 predsedničkih kandidata plasirati za drugi krug izbora koji će biti održan 7. maja, mada ih većina nagoveštava da će centristički kandidat Emanuel Makron sigurno ući u drugi krug.

Prema istraživanju Instituta Ipsos, nezavisni predsednički kandidat Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovaće se za drugi krug, prenosi Rojters.

Istovremeno, rezultati ankete Instituta Haris pokazuju da su predstavnik desnog centra Fransoa Fijon i kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšon izjednačeni, sa 20 odsto glasova.

Prema rezultatima poslednje ankete uoči objavljivanja prvih delimičnih rezultata današnjeg glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, Makron će sigurno ući u drugi krug, dok je neizvesno ko će mu biti takmac, navode belgijski i švajcarski mediji.

"Libr Belžik" tvrdi, pozivajući se na ugledni institut za istraživanje javnog mnjenja čiji naziv ne navodi, da će Makron, prema rezultatima ankete, osvojiti 24 odsto glasova, a za njim slede Marin Le Pen sa 21 odsto glasova i sa isto toliko glasova Fijon, a na kraju je Melanšon sa 19 odsto glasova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.