PONOVO PODNEO ZAHTEV Asanž traži ukidanje naloga za hapšenje u Švedskoj

Izvor: Blic, 03.Maj.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PONOVO PODNEO ZAHTEV Asanž traži ukidanje naloga za hapšenje u Švedskoj

Advokat osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ponovo je podneo zahtev sudu u Stokholmu da ukine nalog za hapšenje njegovog branjenika zbog navodnog silovanja u Švedskoj pre sedam godina.

Per E. Samuelson je izjavio danas da Asanž želi da otputuje u Ekvador i tamo zatraži politički azil, zbog toga što se plaši da bi u suprotnom moga biti isporučen SAD gde ga čekaju optužbe za špijunažu.

Samuelson je rekao da su SAD otvoreno stavile do znanja da traži Asanža, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što je osnov da Švedska odbaci nalog za njegovo hapšenje.

Asanž je od 2012. godine u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se sklonio da bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbe za silovanje koje on poriče.

- S obzirom da ga sada love SAD, on mora da iskoristi svoj politički azil, a dužnost Švedske je da obezbedi da ona više ne bude razlog zbog kojega on mora da ostane u Ambasadi u Londonu - rekao je Samuelson.

Direktor CIA-e Majk Pompeo je prošlog meseca rekao da je Vikiliks "neprijateljska obaveštajna služba", a američki ministar pravde Džef Sešons je izjavio da će se vlada truditi da pošalje u zatvor svakog odgovornog za curenje informacija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.