Izvor: Blic, 20.Okt.2016, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POMIRENJE Kina i Filipini obnavljaju dijalog o sporu u Južnom kineskom moru

Kina i Filipini su se saglasili da nastave dijalog o spornim teritorijama u Južnom kineskom moru, izjavio je danas kineski diplomata, posle razgovora lidera dve zemlje.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte sastao se u Pekingu s kineskim predsednikom Si Đinpingom, tokom svoje prve posete Kine od kada je došao na vlast pre šest meseci.

Si je Dutertea dočekao uz vojne počasti u Velikoj dvorani naroda u centru Pekinga.

"Ovo je zaista značajna prekretnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za kinesko-filipinske odnose", rekao je Si.

Predsednik Kine je na sastanku s filipinskim kolegom rekao da je to prvi sastanak dvojice lidera od kada su odnosi počeli da se popravljaju posle izbora Dutertea za šefa države.

"Iako postoje oluje, osnova našeg prijateljstva i želja za saradnjom se nije promenila", kazao je kineski predsednik.

Duterte je pohvalio otopljavanje odnosa s Kinom koja je "prijatelj Filipina" i s kojom su veze duboko ukorenjene i "ne mogu se lako prekinuti".

"Čak i kad dolazimo u Peking pred zimu, ovo je proleće za naše odnose", rekao je Duterte.

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Liu Ženmin izjavio je novinarima posle sastanka da su se predsednici tokom razgovora samo na kratko dotakli teme Južnog kineskog mora.

"Obe strane su se saglasile da problem Južnog kineskog mora nije konačni zbir bilateralnih odnosa", izjavio je Liu.

Lideri dve zemlje su se, prema njegovim rečima, dogovorili da se vrate pristupu od pre pet godina koji podrazumeva traženje rešenja kroz bilateralni dijalog.

Taj pristup je napušten pošto je Kina zauzela greben Skarborou, na koji Filipini polažu pravo, posle čega je Manila pokrenula proces za arbitražu pred međunarodnim sudom.

Duterte i Si prisustvovali su potpisivanju 13 dokumenata o saradnji u ekonomiji, kulturi, turizmu, trgovini, borbi protiv narkotika i pomorskim pitanjima, uključujući osnivanje zajedničkog odbora obalskih straža dve zemlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.