POČELA ERUPCIJA: Island zabranio letove u oblasti vulkana!

Izvor: Press, 23.Avg.2014, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČELA ERUPCIJA: Island zabranio letove u oblasti vulkana!

Predstavnik Meteorološke službe Islanda Teodor Hervason rekao je francuskoj novinskoj agenciji da tako mala erupcija nije u stanju da otopi ledenu koru.
Seizmički podaci ukazali su da se led ispod glečera Vatnajokul topi zbog lave koja provaljuje iz vulkana. Ovaj glečer je najveći na Islandu.
Melisa Fefer, stručnjak za vulkane, rekla je da je nejasno kada će, i da li će se uopšte, lava probiti kroz led. Led je na tom mestu debeo između 100 i 400 metara, i ako dođe do toga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << baciće u vazduh vrelu paru i tone pepela. 

Upravo zbog opasnosti od pepela podignut je nivo opasnosti za civilne avione na najviši nivo. Crvena uzbuna znači: "Značajna emisija pepela u atmosferu". 
Vlasti Islanda podigle su nivo upozorenja u vazdušnom saobraćaju na najviši, crveni nivo, zbog aktivnosti vulkana Bardarbunga, što znači da do erupcije može da dođe uskoro ili je ona u toku.
Vulkan su prošle sedmice potresle na hiljade malih zemljotresa, duboko ispod islandskog glečera Vatnajakul, a posle jučerašnjeg zatišja, aktivnost se danas nastavila.

Crveni nivo upozorenja najveći je na skali od pet, a povećana seizmička aktivnost vulkana registrovana je od 16. avgusta.

Strahuje se da bi veća erupcija mogla da otopi led, ali policija je saopštila da u ovom trenutku nema naznaka potencijalne opasnosti od poplava.

Ekipe naučnika planiraju da nadleću glečer da bi otkrili eventualne promene na njegovoj površini, preneo je AP.

Početkom sedmice, vlasti su, iz predostrožnosti, evakuisale nekoliko stotina ljudi s visoravni severno od Vatnajakula. Ta oblast je nenaseljena, ali je omiljena za izlete.

Evakuisani su turisti iz oblasti severno od vulkana Bardarbunga, a vlasti su saopštile da su odlučile da ne evakuišu stanovnike obližnjih oblasti, s tim što ih pozivaju da budu na oprezu i imaju uključene mobilne telefone sve vreme.

Oko vulkana nema naselja, ali njegovu okolinu leti posećuju često lovci i turisti, navode agencije. Kako trenutno procenjuju seizmolozi, magma se kreće ispod glečera, ali za sada horizontalno, na dubini od pet do 10 kilometara.

Do erupcije vulkana će doći ako se magma podigne i istopi led koji je prekriva.

Islandski vulkan Ejafjadlajekidl, izbacio je 2010. oblak pepela, koji je izazvao haos u vazdušnom saobraćaju, jer je najmanje 100.000 letova otkazano, a gubici su iznosili približno 1,7 milijardi dolara.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.