POBEGAO novinar koji je bio u pratnji iranskog ministra

Izvor: Mondo, 27.Avg.2019, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POBEGAO novinar koji je bio u pratnji iranskog ministra

Iranski novinar, koji je pratio diplomatsku turneju iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Zarifa po nordijskim zemljama, napustio je delegaciju u Švedskoj i zatražio dozvolu boravka, objavile su švedske vlasti.

Foto: Tanjug/Kazuhiro Nogi/Pool Photo via AP

Švedska kancelarija za migracije potvrdila je da je 21. avgusta primila zahtev od Amira-Tohida Fazela, političkog novinara iranske ultrakonzervativne agencije Moj, prenosi zagrebački Jutarnji list.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Reč je o novinaru koji je objavio popis iranskih zvaničnika koji navodno imaju dvojno državljanstvo sa zemljama koje iranska vlada smatra neprijateljskim, navodi list i podseća da Iran ne priznaje dvojno državljanstvo i uskraćuje konzularnu zaštitu osobama s dvojnim državljanstvom.

"Iranska vlada je službeno najavila da će me tužiti", rekao je Amir-Tohid Fazel na švedskoj državnoj televiziji SVTi.

On je ispričao da ga je 20. avgusta, dok se nalazio u Švedskoj, putem interneta kontaktirao kolega i rekao mu da su četiri policajca u civilu došla u novinsku agenciju s nalogom za njegovo hapšenje.

Dan kasnije novinar je uspeo da se udalji od delegacije iako je Zarifa čuvalo 48 osoba.

Fazel je izbegao da iznese mišljenje o iranskoj politici.

"Ultrakonzervativan dnevni list Kejhan me povezuje s reformistima, dok me Iran, zvanični dnevni list iranske vlade smatra sastavnim delom fundamentalista", rekao je Fazel.

Zarif je krenuo na svetsku diplomatsku turneju 17. avgusta u Kuvajt, pa u nordijske zemlje, nakon kojih odlazi u Francusku.

Iran se nalazi na 170. mestu (od 180 zemalja) na svetskom popisu slobode štampe za 2019. koji su izradili Novinari bez granica.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKANDAL NA TURNEJI IRANSKOG ŠEFA DIPLOMATIJE: Novinar iz njegove pratnje pobegao i u Švedskoj zatražio azil! Uspeo da umakne iako ministra čuva 48 ljudi! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 27.Avg.2019

Iranski novinar, koji je pratio diplomatsku turneju iranskog ministra spoljnih poslova Muhameda Džavada Zarifa po nordijskim zemljama, napustio je delegaciju u Švedskoj i zatražio dozvolu boravka.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.