PET RUDARA POGINULO OD EKSPLOZIJE U RUMUNIJI

Izvor: Kurir, 06.Feb.2011, 02:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PET RUDARA POGINULO OD EKSPLOZIJE U RUMUNIJI

BUKUREŠT - Pet rudara je poginulo u subotu veče od eksplozije u rudniku uglja Urikani, u centralnom delu Rumunije.

Eksplozija se dogodila pošto su okončali rad na jednom transformatoru i bili spremni da izađu na površinu. Nisu poznati uzroci eksplozije koja se dogodila u oknu 430 metara pod zemljom.

Posle eksplozije se verovalo da su petorica rudara-električara ipak živa i sišla je ekipa od 15 spasilaca, ali su ih našli mrtve. Spasioci su odmah izašli iz okna jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je opasno čak i da iznesu tela poginulih. To će se učiniti tek posle istrage koja je već u toku, kada se otkrije uzrok eksplozije.

Do tada niko više neće silaziti u rudnik. Za poslednje dvadeset godine u Rumuniji je zabeleženo više od 50 nesreća u rudnicima. Najteže su se dogodile 2001. godine kada je poginulo 14 rudara i 2008. kada je poginulo 13 rudara.

Rudari su govorili o vrlo teškim uslovima rada u rudnicima, da se ne investira dovoljno i da se nesreća može dogoditi ma kada.

Rudari strahuju i zbog projekta vlade da zatvori nekoliko rudnika, te će izgubiti radna mesta u kraju zemlje gde nema druge industrije. Analitičari navode da u okolnostima kada energetski sektor nije stabilan u Evropi, ne bi bilo razumno da se zatvore rudnici uglja jer oni sada obezbeđuju 40 odsto energije u Rumuniji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.