Izvor: B92, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PACE osuđuje izjave Lukašenka

Strazbur -- Anti-semitske izjave predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka su neprihvatljive, kaže Rene van der Linden.

"Savet Evrope je stvoren kao prvi korak u procesu evropske integracije, sa ciljem da spreči ponovno pojavljivanje netolerancije i ekstremizma u Evropi", navedeno je u saopštenju predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope PACE dostavljenom Tanjugu. "Borba protiv antisemitizma bila je prioritet Saveta Evrope od 1949. i nastaviće to da bude sve dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takva pretnja postoji", saopštio je Van der Linden.

Predsednik PACE je zaključio kako bi "predsednik Lukašenko trebalo bi da razmisli o ovome i izvini se za svoje sramne reči, ukoliko ozbiljno želi da se približi ostalim delovima Evrope".

Izraelska ministarka spoljnih poslova Cipi Livni juče je oštro kritikovala izjavu Lukašenka kojom se omalovažavaju Jevreji i nagovestila je opoziv izraelskog ambasadora iz Minsku, ali se u poslednjem trenutku od toga odustalo.

Lukašenko je nedavno na konferenciji za novinare govorio o situaciji u gradiću Bobruisk, ocenivši: "Očito to je jevrejski grad, a Jevreji ne brinu o mestu u kome žive. Pretvorili su Bobruisk u svinjac. Pogledaje Izrael - ja sam tamo bio, video sam svojim očima".

Lukašenko koji je na čelu Belorusije od 1994, takođe je rekao da se situacija u Bobruisu popravila, ali tek pošto su Jevreji otišli.

Međutim, kako prenose mediji u Izraelu, Lukašenko je pozvao "Jevreje koji imaju novca" da se vrate u Bobruis.

Ministarka Livni je tim povodom izjavila da je "uloga rukovodstva da se bori protiv antisemitizma, kad god podigne ružnu glavu, svuda u svetu, a ne da ga ohrabruje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.