Ozloglašena irska INLA predala oružje

Izvor: Blic, 06.Feb.2010, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozloglašena irska INLA predala oružje

Irska nacionalna oslobodilačka armija (INLA), organizacija odgovorna za neka od najbrutalnijih ubistava u Severnoj Irskoj, predala je svoje oružje, nekoliko dana pre isteka roka za razoružanje paravojnih grupa u Severnoj Irskoj.

Dva predstavnika INLA-e, koja je nastala odvajanjem od Irske republikanske armije (IRA), rekli su danas agenciji AP da je ta organizacija predala zalihe oružja severnoirskoj komisiji za razoružanje na dva tajna sastanka u novembru i januaru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Očekuje se da će predaju oružja INLA-e u ponedeljak potvrditi Nezavisna medjunarodna komisija za razoružanje, ekspertski panel koji su Velika Britanija i Irska osnovale 1997. godine za nadziranje razoružanja nekoliko ilegalnih oganizacija u Severnoj Irskoj.

Proces razoružanja u Severnoj Irskoj ubrzan je prošle godine, pošto su London i Dablin najavili da će ovog meseca biti ukinuta komisija. Rok do kojeg pripadnici paramilitarnih organizacija mogu predati oružje bez opasnosti da budu gonjeni ističe u utorak.

INLA je od osnivanja 1974. do proglašenja primirja 1998. ubila više od 110 ljudi. U poslednjoj deceniji, njeni članovi su ubili ili ranili više od 20 ljudi, uglavnom rivalnih kriminalaca. U oktobru se INLA odrekla nasilja i najavila da će predati oružje.

Ta organizacija je nastala posle krvavih razmirica s IRA-om, a njeni lideri su zastupali marksističku ideologiju i protivili se političkom realizmu lidera IRA-e.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.