Ozbiljan zaokret SAD: Rusa nema na listi

Izvor: Mondo, 21.Dec.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozbiljan zaokret SAD: Rusa nema na listi

Pentagon je dobio dopis od prelaznog tima novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, u kome su navedeni budući prioriteti američkog sektora odbane, a među kojima se ne pominje Rusija.

Prema tom dokumentu, čiji sadržaj su objavili američki mediji, Ministarstvo odbrane pod novom administracijom moraće da se fokusira na borbu protiv Islamske države, izgradnju odbrambene moći zemlje, sajber-bezbednost i na veću efikasnost.

Istovremeno se Rusija kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << jedna od tradicionalnih glavnih pretnji SAD ni ne pominje, prenosi Sputnjik.

Na prvom mestu navedena je borba protiv terorističke organizacije IS i njeno uništenje. Na drugom je potreba za jačanjem odbrambene moći SAD. Treći na listi je razvoj strategije o sajber-bezbednosti. Dokument se završava zahtevom da se traže načini za efikasnijim radom Pentagona.

Rusija kao pretnja ne pojavljuje se u dopisu čak ni indirektno. Njeno odsustvo na listi prioriteta izazvalo je zabrinutost u Vašingtonu. Američki mediji pišu da je američki politička elita, uključujući i osoblje Pentagona, Stejt departmenta i CIA, i dalje ima skeptičan stav prema Rusiji, navodi Sputnjik.

Autor dopisa je zamenik pomoćnika ministra odbrane Brajan Mekeon, koji ga je sastavio oslanjajući se na uputstva jedne od Trampovih savetnica, Mire Rikardel.

Tramp se definitivno okreće Rusiji!?

Prelazni Trampov tim pozvao je da se dopis ne uzima kao "sveobuhvatan" i da se ne smatra konačnom listom prioriteta Donalda Trampa u sektoru odbrane.

"Apsolutno je pogrešno da mediji predstavljaju ovaj dopis kao spisak svih prioriteta izabranog predsednika", rekla je predstavnica Trampovog tima Džesika Dito.

Pentagon je odbio da komentariše dobijena uputstva, rekavši samo da su za Trampa održani brifinzi o politici prema Rusiji.

"Pripremu prioriteta prepuštamo njima (Trampovom timu). Mnogo puta smo za njih vodili brifinge o politici prema Rusiji", objasnio je zamenik portparola Pentagona Gordon Troubridž.

Ministarstvo odbrane je takođe naglasilo da je zasad rano da se govori o budućem pravcu nove administracije u vojnoj oblasti, jer novi šef Pentagona još uvek nije stupio na dužnost.

Zateže s Kinom, popušta s Rusijom

Na tu poziciju Tramp je postavio penzionisanog generala Mornarice Džejmsa Metisa, koji među američkim vojnicima ima reputaciju harizmatičnog lidera i čvrstog komandanta.

Sputnjik podseća da je prošle nedelje američki Centar za preventivne mere izradio izveštaj u kojem je ponovo nazvao Rusiju glavnom pretnjom SAD u 2017. godini.

Posebno se razgovaralo o mogućem sukobu između Rusije i NATO snaga koji bi imao "veliki uticaj" na SAD. Zajedno sa tim je konstatovano da je verovatnoća takvog razvoja "umerena".

Ranije su o Rusiji kao pretnji broj jedan govorili šef Združenog generalštaba američke vojske general Džozef Danford i ministarka vazdušnih snaga Debora Li Džejms.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.