Ove godine gas stiže do Tutina, do kraja 2022. gas u celom Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2021, 11:46

Ove godine gas stiže do Tutina, do kraja 2022. gas u celom Beogradu

Počeo je rad na četiri vrlo ozbiljna projekta izgradnje gasovoda, rekao je za Tanjug generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović i najavio da će do kraja ove godine biti završen gasovod Aleksandrovac - Tutin, a da će do kraja 2022. Beograd biti potpuno gasifikovan.

Vlada Srbije nedavno je dala garancije za kreditno zaduženje Srbijagasa u ukupnom iznosu od 169 miliona evra za gasifikaciju.

Govoreći o izgradnji gasovoda Beograd - Valjevo - Loznica, on je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je cilj da se rastereti pravac prema Republici Srpskoj i BH Federaciji, kao i da se ceo taj kraj, uključujući i deo Mačve, bolje snabdeva gasom.

"Ostali smo tu bez transportnih kapaciteta. A ima i nekoliko značajnih fabrika prema tom pravcu koje bi trebalo da počnu uskoro da se grade, i zahtev je da imaju gas na raspolaganju", rekao je on.

Na drugom važnom pravcu izgradnje gasovoda od Paraćina su Bor i Zaječar, a gasovod stiže i do Prahova.

"Najveća su očekivanja za novi industrijsko - tehnološki park u Prahovu, jer su to investicije koje se mere stotinama miliona evra. A, važno je snabdeti i Bor i Zaječar i Knjaževac i sve ostale gradove na toj ruti", rekao je on.

Treći magistralni pravac je od Leskovca do Vranja, a obuhvata i Vladičin Han.

"Fabriku Aptiv smo već priključili, a biće dve nove velike fabrike u Vranju. Podrazumeva se da je gas namenjen i opštoj potrošnji, ali gasifikaciju prate investicije", rekao je Bajatović Tanjugu.

Četvrti pravac je od Zlatibora do Priboja, a zatim Bistrice i Prijepolja do Sjenice.

Bajatović je rekao da ostaje još jedna važna gasifikacija, u Pirotu, pre svega orijentisana na potrebu da se obezbedi gas za novu fabriku Mišlena.

"Mi ćemo dodatno razmatrati gasifikaciju samih gradova na toj ruti. O tome se trenutno razgovara u Vladi Srbije. Pošto moramo voditi računa i o svim finansijskim aspektima", rekao je on.

Bajatović je najavio da će do kraja godine biti završen gasovod Aleksandrovac - Tutin, koji obuhvata i Novi Pazar.

"Do kraja 2022. godine i grad Beograd će biti u potpunosti gasifikovan", dodao je Bajatović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.