Otvorena santa

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2012, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena santa

19.03.2012. -

Nova sezona otvara se na ruskoj arktičkoj bazi Borneo. Počekom aprila sto kilometara od Severnog pola ponovo počinje da radi polarni kamp koji će mesecima biti glavni naučni i turistički centar na Arktiku.

Egzotični naziv „ruskog veštačkog ostrva" – tako se zvanično zove Borneo – polarni istraživači su dali u šali. Mada ništa zajedničko sa tropskim Borneom koji se nalazi u sastavu Malajskog arhipelaga, polarna baza nema. Tamo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << prosečna temperatura plus 40 stepeni. Na ruskom ostrvu je isto 40, ali sa znakom minus.

Jedinstvena arktička baza nalazi se na plutajućoj santi, zajedno sa kojom prelazi od 200 do 300 kilometara godišnje. Iskrcavanje na nju se odvija pomoću helikoptera, a sama organizacija rada vezana je za stalni rizik, podvlači rukovodilac ekspericije Borneo-2012, heroj Rusije, polarni istraživač Artur Čilingarov.

Veoma mi je drago što smo mi sačuvali tehnologije iskrcavanja opreme. To je vrlo rizičan posao. I sama organizacija stanice je složena, zahteva profesionalizam. Niko osim Rusije danas ne organizuje takve baze u regionu arktičkog pola.

Na Borneo teže da dospeju naučnici, pustolovi i turisti iz čitavog sveta. Ledeni kamp postaje svake godine startni poligon i bazični kamp za učesnike međunarodnih programa i ekspedicija ka Severnom polu. Uz to, ovo je apsolutno nezamenjiva ploveća laboratorija za proučavanje klime arktičkih širina. Ledovi Arktika se smanjuju. Hipoteza za to je mnogo. Sve ih treba potvrditi merenjima, modelima i analizom.

Tokom 11 sezona rada kampa na njegovoj bazi bilo je realizovano mnogo međunarodnih projekata. Između ostalog ekspedicija kneza Monaka Alberta Drugog na Severni pol, skijaški pohod Koraćajući zajedno sa jednakima, u kojem su učestvovali britanski invalidi – učesnici bojevih dejstava u Avganistanu, lakoatletički maraton pod patronatom Irske Ričarda Donovana.

Govori jedan od učesnika ekspedicije Borneo-2012 Mihail Malahov, koji je dobio zvanje heroja Rusije za autonomni prelazak preko Severnog pola i nazad.

I padobranci su počeli da skaču, sada trče maraton, ronici zaranjaju pod vodu, ima onih koji lete balonima. Severni pol se ispostavio povoljnom zonom za samorealizaciju mnogih ljudi koji imaju različita interesovanja.

2012. godina za polarne istraživače u Rusiji je jubilarna. Pre 20 godina na Severnom polu bila je postavljena ruska trobojka. Ove sezone na Barneu će raditi naučnici iz Instituta za Arntik i Antarktik, Naučno-istraživačkog okeanološkog instiuta, RAN, stručnjaci Nacionalnog naučnog centra SAD. Baza će primiti učesnike međunarodne ekspedicije Lkijaška staza Rusije – Severni pol pod rukovodstvom poznatog ruskog pustolova Dmitrija Špara. A norveški polarni istraživač Berg Osland čak planira da se ovde venča. Zašto da ne? Mi smo otvoreni za sve, podvlači rukovodilac ekspedicije Artur Čilingarov.

Izvor: Golos Rossii, foto: Leonid Plenkin, ru.wikipedia.org

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.